- Jeg er ”sulten” på en 4-hjuling

Skrevet av: Hanne Rosenberg
Dato: 04.02.2004 22:42

Bjørnar Andersen (26) kommer til Finnmark får å konkurrere om 1.plassen i Finnmarksløpets 1000 km og dermed muligheten for å få med seg 4-hjulingen sørover. 4-hjuling er hovedpremien til vinneren av 1000 km- klassen.

Bjørnar Andersen er konkurransemann og gleder seg til å ta fatt på årets store styrkeprøve. Han er samtidig ydmyk for konkurransen og har stor respekt bl.a. for konkurrentene Rune Johansen fjorårets vinner og Ralph Johannesen. I år 2000 ble han som ”rookie” (førstegangskjører) nr. 2 på 1000 km og var det årets store overraskelse sammen med Kjetil Backen som vant. De var på det tidspunktet helt ukjent i miljøet. Andersen understreker at slike overraskelser kan dukke opp i år også. Han tar ingen ting for gitt før målstreken er passert.

Framtidas hundespann

Andersen starter med et ungt spann og må selvfølgelig ta hensyn til dette under løpet. De fleste hundene på spannet er førstegangshunder og trenger erfaring. Andersen kaller sitt team framtidas hunder. Da vi snakket med Andresen stod han midt oppe i pakking av utstyr til Femundløpet som han skal delta i til helga. Han sier at først etter helga vil han virkelig kunne si noe helt eksakt om spannet når han har prøvd dem i konkurransen. Han har trent sammen med Kjetil Backen alle helger i vinter. Backen reiser senere over til Alaska for å delta i årets Iditarod. Backen, Sørli og Andersen har et nært samarbeid og har en såkalt hundepool hvor de har samlet alle hundene sine. De har til enhver tid 3 spann i trening og i år er det Backen som har førstevalget av hunder som han tar med seg for å delta i Iditarod, dette kalles A-spannet. Andersen plukker så 14 hunder fra poolen som da kalles B-spannet. Uansett om det er A eller B vil nok Andersens spann stille meget sterkt i årets konkurranse. I trekkhundmiljøet vet man at disse tre hundekjørerne har det som skal til av hundemateriale og egen styrke både fysisk og psykisk for å vinne. De tilhører verdenseliten i langdistansekjøring.

Samarbeid med onkel Robert -vinner av Iditarod 2003

Andersen er Robert Sørlies nevø og har helt siden han fikk sin første trekkhund som 12-åring ”hengt i skjørtekanten” til onkel Robert, som han selv spøkefullt sier. Onkel Robert har vært en viktig læremester for Andersen. På spørsmål om hva onkel har lært han sier Andersen:

- Onkel Robert har selvfølgelig lært meg masse, masse om hundekjøring. Jeg kan oppsummere det i to setninger: 1)Aldri tenke negativt.2) Det går bare en vei og det er framover.
For meg har dette kanskje vært det viktigste. En slik tankegang som er så positiv smitter jo også over på hundene. Ellers er trening, trening og atter trening et nøkkelord. Jeg har jo full jobb ved siden av som kjølemontør. Jeg har en flott arbeidsgiver som gir meg muligheten til å jobbe masse overtid på sommeren slik at jeg kan avspasere om vinteren. Det er helt grunnleggende å ha en slik velvillig og støttende arbeidsgiver for å kunne gjennomføre dette.

Avslutningsvis forteller Andresen at Kjetil Backen er hundepoolens strateg. Det var han som la løpsopplegget for Sørlis seiersløp i Alaska og det er Backen som har laget løpsstrategien for Andersen til årets Finnmarksløp, så nå gjenstår det snart bare å kjøre løpet og ikke minst å vinne!