Rapport fra Alaska

Skrevet av: Hans Petter Dalby
Dato: 24.04.2007 10:09

Bjørn Berntsen og Hilde Porsanger befinner seg for tiden i Alaska. De har avlagt blant annet Bill Cotter og Jeff King et besøk. Les og se bilder fra deres rundtur.

Dog musher tour i Denali, fredag 13.april.



To av Cotter sine hunder

Sist helg var vi på en liten rundtur i Alaska, eller i vår del av Alaska. (Alaska er veldig stort, og det tar evigheter å kjøre rundt her) Vi dro ned til Denali, målet var kennelen til Jeff King.

På tur nedover stoppa vi hos Bill Cotter, en veldig hyggelig hundekjører. Han og kona, Stephanie, viste oss rundt og vi hilste på omtent alle hundene deres. De har ca 45 hunder, og når det blir virkelig kaldt ute (noe det ofte kan bli i Alaska på vinteren) så har de bur inne på låven hvor hundene kan sove. De bor veldig flott til, og kan sele opp hundene og bare starte rett ut i løypa fra hundegården. De har hundrevis av miles med løyper rundt seg.

Bill har deltatt i både Iditarod og Yukon Quest en rekke ganger, og kommet i mål som topp 10 en rekke ganger. Han har også fått prisen "he golden harness" for en av lederbikkjene sine under Quest en gang.

Før vi dro derfra ble vi invitert inn på kaffe og en prat, selvfølgelig om hundekjøring. Det ble snakk om Ramy Brooks, og vi fikk vite at han omtrent har gått i hi. Han har tatt ned alt av skilt som viser vei til kennelen hans, og fjerna logoer og reklame fra bilene. Han skal i møte med Iditarod nå i april ang mishandlinga av hundene, men ingen tror det går hans vei. (Leste på nettet at en lærer i en landsby hadde gått ut og sagt det var verre enn tidligere opplyst, men om det stemmer aner jeg ikke)

Jeff King

Etter å ha drukket kaffe og spist cookies, og fått hendene fulle av cookies, satte vi kursen mot Jeff King, som bor en god times kjøring lenger inn i Denali. Vi kjørte gjennom postkort landskap og standard kommentaren vår var: "h.. ka du trur kor fint d e her når d e grønt og fint". Vi kom til Mile 230 skiltet og svingte av veien, andre vei til høyre og så bare å holde høyre og kjøre ca 1 mile, og vi var fremme.

Dessverre for oss så måtte Jeff King en tur til Fairbanks før vi kom, så vi fikk ikke truffet han denne gangen. Handleren hans, JJ, tok i mot oss, og viste oss rundt på godset. Det var ikke så mange hunder i hundegården nå som det pleier å være, bare mellom 60 og 80 et sted, og de var rolige. Var ikke mye bjeffing, og enkelte bikkjer lea ikke på et øyelokk da vi ankom deres område med kamera og tok bilder av dem. (ikke var det noen som prøvde å pisse på meg heller, i motsetning til Othello og Josef til Sigrid som prøver å pisse på leggen min hver gang de ser meg) Noen av bikkjene bor i hundehus på "karuseller". Nå som det er vår og sølete ute har de det tørt og godt, i motsetning til de som bor nede på bakken. Karusellene brukes til trening, og vi ble fortalt at de faktisk liker å løpe rundt og rundt i ring, som en annen gullfisk i en glassbolle. Det skal visstnok være bra trening og, den veier jo litt denne karusellen med alle hundehusa på.

JJ viste oss hvor bikkjene får et varmt og deilig bad. Rekreasjon er viktig når man driver som Jeff King, og de bikkjene blir forska på, ut og inn, frem og tilbake, for å finne ut hva som er det optimale. Et 20-talls bikkjer tilbringer natten på det som tilsvarer en høyde på 9000 fot. Også King selv tilbringer noen netter "oppe i høyden". Og ifølge JJ så har de bikkjene som ligger i høyden ca 65% bedre oksygenopptak enn de som ikke gjør det.

Etter å ha gått rundt og hilst på et utvalg av hundene, og noen søte nusselige valper, og noen ikke fullt så nusselige valper (de var for stor til å gå under nusselig), var det tid for å gå innom hus. Rommet vi kom inn i var fullt av premier, plakater og sløyfer (premiesløyfer), og midt i rommet var det et bordtennisbord. Jeff er visstnok en reser i pingpong, og bruker noen kveldstimer på å slå handlerne sine i spillet. Ellers så har King sin egen lille ulovlige radiostasjon. King piratradio kringkaster musikk 24/7. Egentlig trenger man tillatelse til å drive kringkasting, men en som Jeff King blir nok ikke tatt for det. Han har ikke noen seriøse program, og ikke tjener han penger på det heller. Han deler rett og slett bare musikken han har inne på Ipod’en sin med folket. (mye country har jeg hørt)

Til helga reiser Bjørn Berntsen ned til Denali for å jobbe litt for Jeff King. Skal pumpe han litt for mer info når han kommer tilbake til Fairbanks etter å ha snekra hundehus (hvorfor eter bikkjene opp husa sine? Ene bikkja fikk nytt hus ca ei uke før vi var der, og det var bare to vegger og et tak igjen av huset.) spadd møkk, fora bikkjer og sosialisert valper, og andre oppgaver jeg ikke har kontroll over.

Bjørn er som meg utvekslingsstudent her dette semesteret, også han fra Høgskolen i Finnmark (men egentlig kommer han fra Sputnikland). Han har hundekjøringslopper i blodet, og har jobba som handler for Roger Dahl i Alta. Her har han, i likhet med meg, vært med Sigrid og kjørt hund her i vinter.

Sesongen er bortimot over her nå, ikke mange snøflekkene igjen å kjøre på. Og alle dere som skal på 1.mai tur; Kos dere J

Hilde Porsanger