Taktikk og psyke avgjør

Skrevet av: Dag Urdal
Dato: 14.03.2007 12:57

Mens hundene raskt inntar hvilemodus når de kommer til et nytt sjekkpunkt, har kjørerne hodet fullt av strategiske vurderinger som de ikke deler med noen. For nå handler det meste om taktikk og psyke. I hvert fall i tetskiktet.

Harald Tunheim kom riktignok først inn til Varangerbotn, men mange puster ham i nakken nå. Mye tyder på at han følger samme kjøreplan som i fjor, uten at han tar tilstrekkelig hensyn til at det går saktere i sporet i år. En av følgene er at han har minst hviletid av alle som er registret inn så langt.

Ingen buffer
Dermed har han heller ikke noe forsprang som strategisk buffer mot konkurrentene. I fjor lå han 4,5 timer i Sirbma og kunne kontrollere alle som lå bak i sporet derfra. Trolig tar han fem timers hvile i Varangerbotn. Dermed ligger det ikke an til hvile i Sirbma i det hele tatt i år. Når vi samtidig vet at nesten alle de andre blant «topp-10» har raskere etappe-
tider nå, kan tetbildet raskt endre seg.                                                                                          

Systematisk
Tidsstatestikken tyder på at de fleste følger sin oppsatte plan, som f.eks Kjetil Bakken som nærmest konsekvent går ut helst litt før forventet avgang etter en nøye innstudert rytme. Han har ellers lagt opp til mer hviletid enn de andre p.g.a at han kjører med flere unghunder. Ellers er det verdt å merke seg Lars Monsens imponerende overgang fra ekspedisjonsmodus til langdistanse konkurransekjøring. Han har alt klart å befeste plassen i teten, og det som førstegangskjører på 100-mila. Det er svært bra!

Siste: Kjell Brennodden forlot Varangerbotn som første mann ut kl 13.36, et poeng som nettopp understreker at det skjer taktiske endringer i teten nå! I skrivende stund rapporteres også at Harald Tunheim dro ut 13.42.

Foto: Reiulf Grønnevik