Written by: Dag B. Urdal
Date: 15.03.2003 17:01
- Tross en del poteskader og skulderplager, har helsesituasjonen på hundene vært svært bra i årets løp. Det sier sjefsveterinær i Finnmarksløpet, Marit Holm. Hun berømmer kjørerne for at de er gode på å følge med på skader som kan oppstå, og tilsvarende flinke til melde fra til løpsveterinærene når de ser tegn til skade. Vi er jo der for å hjelpe dem, som hun sier.
- Generelt sett har det ikke vært mye skader i årets løp, men vi har sett litt mer poteskader enn tidligere, sier Holm. Det har stort sett dreid seg om ulike grader av potesår, som dessverre ofte er vanskelig å oppdage, samtidig som de lett kan ende i betennelser med alvorlige følger for hundens totale allmenntilstand. Ikke uventet har veterinærene også behandlet en del skulder- og håndleddskader, mens det nesten ikke har vært registrert diaré og eller dehydring.
Ellers forteller hun at ordningen med at hver eneste kjører har med en liten loggbok til veterinærene der alt som observeres og gjøres med enkelthundene, noteres ned. - Det gjør jobben vår atskillig lettere, sier Holm - som til hverdags er smådyrsveterinær og grenseveterinær i Kirkenes.
Foto: Hanne Rosenberg
Hun innrømmer ellers noe motvillig at det tar på å følge løpet rundt og være tilgjengelig på de ulike sjekkpunktene, når det måtte være behov døgnet rundt. - Det har ikke blitt mer enn knappe tre timers søvn hver natt siden vi kom hit, forteller hun. Søvnmangelen har nesten vært på grensen til det forsvarlige i og med at de hele tida må bevege seg i bil fra sjekkpunkt til sjekkpunkt. - I natt drømte jeg faktisk at jeg selv var en liten hund som lå og krølla meg i halmen, tett omslynget av andre firbeinte venner, sier hun lavmelt og smiler.
Så det er godt det går mot slutten av Finnmarksløpet 2003 - også for veterinærene nå.