Opp av asken

Skrevet av: Mina Sveen
Dato: 11.03.2007 11:36

Av Levajohk fjellstue er bare forkullede bjelker og skrot igjen, der det ligger såvidt dekket av snø. Fjellstua har i mange år vært et viktig sjekkpunkt. Da den brant ned kort tid før årets løp, måtte noe gjøres. - Utfordringen har vært enorm, sier rennleder Jan Arne Jakobsen.

Kjørere, såvel som handlere og frivillige, har satt stor pris på å komme inn til sjekkpunkt i Levajohk. Nå som den avholdte fjellstua er brent ned til grunnen, var det mange som lurte på hva som ville skje på ferden fra Skoganvarre. Spekulasjonene var mange, og løypeansvarlig Magne Johansen innrømmer at det har vært en stor utfordring å sette i stand sjekkpunktet etter brannen. - Men se nå, sier han og peker mot det yrende livet langs veien. - Det er rene gågatestemningen her!

Brannruin
Vi er på sjekkpunktet på Levajohk, og bare brannruinen vitner om det som har hendt. Overalt er hunder, handlere, presse og frivillige i målrettet aktivitet. Bobiler, varebiler og hundehengere står parkert på begge sider av grusveien så langt vi kan se, og mange har funnet en hvileplass på en campingstol eller et reinskinn, slapper av med en kaffekopp eller speider etter tegn på at nettopp deres kjører er kommet. I Team Monsen, som er parkert på andre siden av veien, er tempoet nettopp skrudd opp, og vi merker at noe er i gjære.

Bra organisert
- Det er veldig bra organisert her, sier Johansen, som mener telt, sanitæranlegg og strøm har vært mest prekært å få på plass, og dermed den største utfordringen. - Det har ikke vært et eneste problem, sier han fornøyd, men legger til at det er klart mildværet gjør det lettere å håndtere situasjonen. Mange har bidratt til å bygge opp det velfungerende sjekkpunktet slik vi ser det i dag. - Tana kommune har stilt opp vederlagsfritt med brakker og doer, mens GSV har stilt med telt, forteller styretmedlem i Levajohk fjellstue Bernt W. Olsen. - Mange har tilknytning til Levajohk, mener han, og tror det er derfor fjellstua har møtt slik velvilje. I likhet med løypeansvarlig er han storfornøyd med hvordan sjekkpunktet fungerer i dag, til tross for den tragiske brannen kort tid før løpet.