En omsorgssport

Skrevet av: Kaja Evensen
Foto: Kaja Evensen
Dato: 11.03.2007 18:03

For å vinne Finnmarksløpet er omsorg og nærhet til hundene det viktigste. Det viser seg år etter år forteller sjefsveterinær Charlotte Lechbrandt som er med for 7. gang i år.

Hvert år er det de som er i toppen, som også er nominert til prisen for best stell av hundene sine. Oppskriften på suksess er å sette hundene høyest på lista mener Charlotte. «Hundene bør komme som punkt 1,2,3 og 4 på førerens liste, og de bør sette seg selv på punkt 10» ler Charlotte. De som er flinke med hundene masserer dem, passer på at de spiser og hvis ikke spiser gir de hundene mat for hånd. Omsorg for hundene er det viktigste. «Man kan si at hundekjøring er en omsorgssport» sier veterinæren.

Antall veterinærer har økt

I år er det 8 veterinærer med fra 4 forskjellige nasjoner. «Det er 2 fra Sveits, 1 fra Frankrike, 1 fra Tyskland, 1 fra Danmark og 3 fra Norge» forklarer Charlotte Lechbrandt. «Da jeg startet som veterinær for Finnmarksløpet var vi bare to stykker. Det var altfor få. Vi fikk svært få timers søvn og det tok fort på kreftene. Det vil jeg aldri bli med på igjen. I år har vi planer om å få tid til å sove også» ler Charlotte. Alle veterinærene er erfarne og har deltatt på ulike kurs. De kommer godt forberedt og flere av dem har også vært med på Yukon Quest, Iditarod eller Finnmarksløpet tidligere.

Det er masse å gjøre før selve løpet starter. Charlotte som er sjefsveterinær har ansvaret for all organiseringen og det administrative arbeidet. «I løypa er vår jobb å sjekke alle hundene. Vi skal sjekke at hundene spiser godt, får i seg nok væske, at de har god kondis og at de ikke har vondt noen steder. Dette er en stor jobb så det er dessverre ingen garanti for at alle hundene blir sjekket, men vi skal gjøre vårt beste. Tilsammen undersøker vi ca 10.000 hunder» forklarer hun. Veterinærene og hundekjørerne har et veldig godt samarbeid og alle vil det beste for hundene. Charlotte påpeker også at det er positivt at dyrebeskyttelsen og andre dyrevernorganisasjoner bryr seg om hundeløpet. «Det viktigste for alle er at dyrene har det bra og blir passet godt på».

Motivasjonen er hundene

«Vår motivasjonen for å bli med på Finnmarksløpet er at det er veldig gøy. Det er et avbrekk i hverdagen og man får masse erfaring. I tillegg er det gøy å treffe så mange mennesker som er så interessert i hunder som vi er. Hundene er allikevel den største motivasjonen for oss som veterinærer» forteller Charlotte.

«Jeg gleder meg masse til løpet startet og jeg stiller meg åpen til hvem som vinner. Den som passer best på hundene sine vinner løpet» avslutter Charlotte Lechbrandt.