Finnmarksløpets ekspertkommentator

Skrevet av: Hanne Rosenberg/Niels Westphal (foto)
Dato: 13.03.2003 21:58

Arne Nilsen (55) fra Alta har arbeidet med Finnmarksløpet siden starten i 81. Han har i alle disse årene vært aktiv på arrangørsiden og selv kjørte Arne løpet fra 82 til 92. Han vant begrenset klasse i tre år og i 87 ble han champion totalt.

Han har vært hovedansvarlig, rennleder, løypesjef , dommer, speaker, medlem i sportsstyret og web-ansvarlig. Som vi forstår har han fullstendig oversikt og masse kunnskap om løpet.

Arne er realistutdannet og en meget god matematiker. Denne kunnskapen, i tillegg til sledehundkompetansen, drar løpet nytte av spesielt når man skal beregne kjøre og hviletider. Spekulasjoner rundt taktikker og strategier er Arne også god på.

Pressesenteret og sekretariatet bruker Arne til kommentarer og beregninger.

Tidspunktet for når vinneren skal passere mållinja er viktig i forhold til planlegging og tilrettelegging både for publikum og presse. I denne sammenhengen har Arne de siste årene truffet tidspunktene godt. Allerede når kjørerene er 12-15 mil fra mållinja har Arne forutsagt når ankomsten blir. I 2001 beregnet han da kjørerne var i Masi - 15 mil fra Alta, at ankomsten ville være kl 07:28 dagen etterpå. Og ganske riktig: Robert Sørlie krysset mållinje nettopp på dette tidspunktet. Her kunne nevnes en rekke eksempler på Arnes uutømmelige kunnskaper, men det ville føre forlangt. Det er iallfall en fryd å ha et slikt "kompetanse-senter" i hjerte av løpet.