- Dette løpet er helt rått!

Skrevet av: Mina B. Sveen
Dato: 10.03.2006 16:06

Arrangementet rundt Finnmarksløpet imponerer Jon Øyvind Selmer som storkoser seg etter innkomst på 13. plass - med lånte hunder. Første gang han kjørte Finnmarksløpet vakte han mildt sagt oppsikt i gul regndress og gummistøvler, i dag er han samlingspunkt i kafeen, full av gode historier.

BILDET: Jon Øyvind Selmer følger løpet på Håndverkshuset.
FOTO: Dag B. Urdal

Å starte i Finnmarksløpet etter bare tre treningsøkter i år kan bare forsvares av innbarka rutine og å være født inn i hundekjøring. For å delta i det knallharde løpet legger de fleste ned utallige treningstimer, men Selmer kjører på rutine i år også. - Jeg har aldri brutt et løp, sier han. Selmer har kjørt siden han var tolv år gammel og måtte ta farens hunder med på trikken og ut i Nordmarka. - Folk så litt rart på oss, men min far som var litt eksentrisk da insisterte på at vi skulle ta trikken, mimrer Selmer, som kjører med lånte hunder i år. Det er ikke mange som får delta med lånt hundespann i Finnmarksløpet - men Selmer er en av dem. - Jeg har lånt hunder av Tunheim og Bergby, og må legge mye arbeid i sette sammen spannene, forklarer han og røper en sjelden innsikt i hundens psykologi. - Jeg måtte hanskes med ei løpsk tispe, og fant ut at jeg skulle sette ei "sur megge" bak henne så hun ikke gikk bakover til hanhundene. Det virket, det, smiler han.

Vi møter ham i kafeen på Håndverkshuset, der han oppslukt følger innspurten i 1000-kilometeren. Interessen for løpet gløder selv etter egen målgang. Rundt ham sitter flere ildsjeler og interesserte, og alle vil snakke med Selmer. - Han er fantastisk, så engasjert, og så flink med hunder, skryter Hanne Rosenberg, daglig leder i Finnmarksløpet.- Han er en av de virkelig spennende profilene i dette løpet, mener hun. Selmer er ikke bare hundekjører, men også Hydro-mann og fagforeningsmann, og ikke minst jobber han med bistand i Sudan. Der arbeider han med å utrydde en snylteorm som har vært et vesentlig helseproblem for befolkningen. Med på laget har han blant andre tidligere president i USA, Jimmy Carter. - Jeg har reist fra 50 varmegrader til 30 kuldegrader, smiler han, og legger til at han helt klart foretrekker kulda.

Det kalde været har tross alt satt sine spor. Med stygge forfrysninger i ansiktet etter et beinkaldt løp berømmer han handleren sin, som måtte gi fra seg jakka underveis. - Jeg var ikke forberedt på at det skulle bli så kaldt, innrømmer han. Det er likevel ikke første gangen Finnmarksløpet er blitt en kjølig opplevelse for Selmer. På sin aller første start ble han møtt med et latterbrøl: - Jeg stilte i gul regndress og gummistøvler, forteller han. Publikum moret seg nok, men Selmer gav seg ikke - løpet gjennomførte han.