Written by: Maria Johansen
Date: 10.03.2006 01:00
Hva er egentlig en Alaska husky? En hund! Jo, det veit vi. Men er det en egen rase eller er det et miksmakeri av gener fra forskjellige andre hunder? En av veteranene i Finnmarksløpet og en allviter på området, Arne Oddvar Nilsen, har en formening om dette: - En Alaska husky er ikke noe rase, men en yrkestittel!
I en samtale med Finnmarksløpsveteranen Arne Oddvar Nilsen kunne han fortelle dette: Husky er en fellesbetegnelse på flere forskjellige polare hundraser og grupper av hunder som en finner i de kalde strøk av verden og mange av disse har primært vært brukt som trekkhunder. Grønnlandshunden er en renraset hund med kraftig tykk pels, stor i størrelsen, en hund som krever en bestemt hånd. Dette viste du kanskje ikke, men grønnlandshunden er en norsk hunderase til tross for navnet??? Dette har sin bakgrunn i normenns bruk av denne hunden på tidligere tiders ekspedisjoner til polare strøk, og det er nordmenn som har gjort den jobben som har vært nødvendig for å få grønnlandshunden godkjent som en internasjonal hunderase.
Ikke bare Husky
En annen hund fra Alaska, er alaskan malamute. Alaskan malamute er også en stor og tjukkpelsa hund litt lik grønnlandshunden som type. En tredje polarhundrase er den ullpelsa samojeden, som var en yppelig og lettdresert trekkhund som ofte gav gode lederhunder, men som brukes lite i trekk i dag. Den fjerde i rekka av de mest kjente polare hunderasene er siberian husky. Denne hunden er noe mindre, men raskere og lettere til beins enn grønnlandshunden og malamuten. Den kommer fra og ble brukt som trekk og gjeterhund for rein (!) av nomadefolk i Øst- Sibir, men blei importert til Alaska i et stort antall i forbindelse med gullrushet.
Så selve gullegget, Alaskan husky, - en heller liten og lettbygd hund, dette er den hundetypen som er nesten enerådende i Finnmarksløpet og for så vidt i alle typer hundekjørerkonkurranser med slede. Denne rasen er som Arne sier det, en blanding av hummer og kanari. Hundens mest opprinnelige gener kommer fra hundene til indianerstammer i Nord-Amerika. Indianerne har fra langt tilbake drevet hundekjøring og visste hva de skulle avle på blant sine "village dogs" for å få raske og utholdende brukshunder. Alaskan husky har med tidene fått en del fuglehundgener som gjør at de er blitt enda bedre egna som raske trekkhunder, men som også har fått den konsekvens at pelsen er blitt tynnere.
Nå er det ikke slik at det bare er å blande en vorster med en alaska husky og vips så gir det et brukbart langdistansehund. Her snakker vi om avl over generasjoner. Det er bare litt av vorstergenene som skal til, helst helt ned til en 1/16 del, for å få ønskelig resultat. Mellomgenerasjonene er på sin side ofte yppelige hunder til sprintløp og mellomdistanse.
Så sent som i fjor blei Alaskahuskyen i en amerikansk undersøkelse utpekt å være det dyret som løper fortest av alle dyr når distansen overstiger et visst minimum. "They can outrun any living animal on any distance beyond a couple of miles"! - heter det. Så dette er det ultimate kravet til en hund for å kunne betegnes som en Alaskahusky. De som ikke kvalifiserer til denne "jobben" må finne seg en annen "levevei" enn å bekle selene i et langdistansespann! Det er her Arnes beskrivelse av hva en Alaska husky er kommer til rette- det er ikke en rasebetegnelse men en yrkestittel.
Nordmannen Leonard Seppala er en legende innen hundekjørerkretser. Mange kjenner historien om da han i storm og uvær bidro til å levere difteriserum til en landsbyen Nome i Alaska og reddet mange mennesker fra å dø. Dette gjorde han med hundespann. Det han kanskje for mange ikke fullt er så kjent for, er at han har vunnet det første organiserte langdistanseløpet "Alaskan Sweepstake" på 640 km hele tre ganger. Det løpet ble arrangertfor første gang i 1908, men Seppala med sine sibirske hunder dominerte i årene opp mot første verdenskrig.
- Med mindre og lettere hunder enn det de fleste av konkurrentene brukte, noe de lo og hånte av, vant han glatt over de andre. - Latteren forstummet fort!