Rusa på hundekjøring

Written by: Bente Hagen
Date: 13.03.2003 12:57

På Frankmotunet i Folldal bytter tidligere rusmisbrukere ut narkotika med hundekjøring. Daglig leder Kjell Brennodden representerer institusjonen i Finnmarksløpet.

Kjell følges av en stor og ivrig gjeng med handlere fra sin arbeidsplass.

Kjell Brennodden har langt erfaring fra Finnmarkløpet, og ikke minst fra Femundløpet som nærmest er i nabolaget hans. I år henger han bra med på 8. plass så langt. Etter at Kjell Løken på 61 år brøt løpet i Kirkenes, er Kjell Brennodden nå løpets eldste, med sine 54 år.

GODE HJELPERE: Noen av Kjell Brennodden sine gode hjelpere fra sidelinjen, Victor Vicencio, Kjetil Svanemyr og Anne Hilde Stedal. (Foto: Jon Arne Wilhelmsen)

Kollega Kjetil Svanemyr følger Brennodden som handler. Kjetil hadde selv meldt seg på Finnmarksløpet i år, men måtte trekke seg før start. Han deltok i Femundløpet og fikk så mye syke hunder at han ikke klarte å stille et nytt spann til Finnmarksløpet. Frankmotunet har 60 huskyer og de fant ut at de heller ville satse på et godt spann til Kjell i stedet for to spann.

Frankmotunet farter rundt med en minibuss og en hundebil. De er 11 stykk som følger løpet fra sidelinjen. I tillegg til å hjelpe Kjell har de også tatt på seg å være handlere for Trond Ørslien fra Gausdal.

I tillegg til noen av de ansatte fra Frankmotunet er det også med elever. Dette er tidligere rusmisbrukere i alderen 20 til 30 år.

Kjetil forteller at hundekjøringen er en viktig del av hverdagen på Frankmotunet. Hundene brukes aktivt i rehabiliteringen. - Hundekjøringen brukes som et av flere aktivitetsopplegg. Elevene driver selv med hundekjøring, en av dem deltok faktisk i årets Femundsløp, forteller Kjetil. Kjell Brennodden har æren for at Frankmotunet startet med hundekjøring. Han startet med fuglehunder for noen år siden, men gikk raskt over til huskyer. Debuten var for cirka 8-9 år siden, så han hadde en ganske høy alder da han startet sin idrettskarriere som hundekjører. - Men han hadde vært aktiv på andre områder, blant annet innen langrenn. Det hjelper han mye nå, sier Kjetil. I sitt første Femundløp måtte Kjell løpe foran hundene den siste mila inn til mål.

Stell og trening av de 60 hundene byr på nyttig arbeidstrening for elevene. - Dette er en sunn aktivitet som kombinerer dyr, natur og opplevelser, forteller Kjetil. På høsten er det kanskje 2-3 elever som er veldig engasjert i høsttreningen, mens når vinteren kommer er det ganske mange flere som er engasjert. Elevene kommer til Frankmotunet for frivillig rehabilitering. De fleste blir der mellom 1 og 5 år.