Godt hundestell en forutsetning for suksess

Skrevet av: Trond Ørslien
Dato: 08.03.2006 22:43

Vi går mot slutten av Finnmarksløpets fjerde dag, og over 70 mil er unnagjort for de fleste av kjørerne. Søvnmangelen kombinert med psykisk stress og hard jobbing bak på sleden begynner å sette sine spor hos de fleste.

Bildet: Kjell Brennodden steller først hundepotene, før egne behov kan tilfredsstilles

Hundene kommer først

Men hundene kommer først når de etter timer med slit ute i kulda kommer inn til sjekkpunkt. Sokker må tas av, håndleddsvarmere og dekken som skal hold hunde varm, settes på, vannkokeren fyres opp samtidig som at halmsengene legges ut til hundene. Videre må man blande sammen vann, tørrfor, kjøtt og vitaminer og servere dette, smøre og masere håndledd, skuldre og poter, før man til slutt legger pledd over hundene slik at de holder varmen mens de hviler. Alt sammen med omhu, presisjon og nøyaktighet. Slurver man her, vil det straffe seg senere. De raskeste er ferdige etter snaut 30 minutter, mens andre bruker over en time på denne rutinen.

Hundestell er pri 1, og tvingende nødvendig. Gjør man ikke dette skikkelig har man ganske enkelt ikke noe spann å kjøre med. Det handler om rutine, disiplin, utholdenhet og tillit. Tillit mellom hunder og kjører.

Depot med utstyr

Kjørerne har på forhånd sendt ut hundemat, pledd og annet utstyr til depotene på alle sjekkpunktene. Hundematen er nøyaktig porsjonert på forhånd og hundesokker er telt og sortert. Alt er planlagt og organisert til minste detalj. Det handler om å spare tid på sjekkpunktet i tillegg må man få maksimalt med søvn selv. Om man får en time, eller halvannen time med søvn har det mye å si når det er den eneste søvnen man får det døgnet.

I Varangerbotten gjør Yngve Fagerli (bildet nederst) og Benoit Gerard (bildet øverst) seg klare for de neste 20 milene til Karasjok der en obligatorisk 8 timers hvil venter for alle spannene. Det gjelder å posisjonere seg før man kommer inn til Karasjok, derifra og inn til mål er det lite å få gjort når alle spannene har hvilt like lenge.

Hvor mye hvile man nå må ta ut på de to stasjonene Sirbma og Levajok før man kommer til Karasjok, avhenger av hvor godt man har stelt og hvilt hundene tidligere i løpet.

Spannene i Varangerbotten er nå i ferd med å avlegge siste rest av en â€?eksamenâ€?. Resultatet får de når lederhunden klokkes inn på sjekkpunkt Karasjok.