Stolt av pappa

Skrevet av: Dag Urdal/Jon-Arne Wilhelmsen (foto)
Dato: 13.03.2003 00:23

POLMAK - NATT TIL TORSDAG: Mens tetsjiktet haster mot Levajok i natt, er Kjell Løken (61) fra Nordreisa i sporet i nærheten av Kirkenes. Mens han haster av gårde mot neste hvil, er det to som tenker mer på ham og hundene enn andre, nemlig døtrene Siri (25) og Hanne (18).

SISTE: KLOKKEN 02.30 MÅTTE KJELL BRYTE LØPET PÅ KIRKENES.

FL's utsendte traff dem i storgammen til Ester Utsi tidligere i kveld. - Klart vi er stolt av'n pappa innrømmer jentene. Han er tross alt en av de eldste som stadig stiller til start i dette tøffe løpet.

Finnmarksløpet er krevende enten man kniver om en plass på seierspallen eller har som mål bare å fullføre de mer enn 100 lange og krevende milene rundt hele fylket. Det handler om å realisere drømmer. Om å oppnå det målet man har satt seg. Sånn sett er alle vinnere i dette løpet, uansett plassering. Det artige er at det var Siri som fikk han Kjell på sporet, bokstavelig talt. Hun forteller at de drev med hundsepensjonat hjemme på Storslett. Da Siri var 13 fikk de i sin tid noen huskyer i pensjon som aldri ble hentet. For å gjøre en lang historie kort, endte dette med at Siri gradvis begynte å trene disse hundene nærmest fordi hun syntes synd på dem. Etter hvert ble hun bitt av basillen, satset på avl og organiserte løp.

Pappa stilte opp med egenprodusert utstyr, samtidig som han fulgte med henne i følgeskuter - på trening og løp, fordi hun hadde epelepsi. Hvis hun ble sliten, byttet de plass. Hun tok skuteren, kjørte foran og lokket på hundene mens han holdt seg bak på sleden så godt han kunne. Så gikk det da ikke bedre enn at også han ble hekta på hundekjøring. Med tida ble det Øytun og enda mer hund på Siri, mens han pappa fortsatte å holde hundetreninga ved like. Etter hvert ble det årlige Finnmarksløp på Kjell, og mens Siri flyttet hjemmefra, holdt han det som nå var blitt en familielidenskap vedlike.

Godt inspirert av de to andre, har lillesøster Hanne tatt etter. Hun drømmer om å prøve begrensa klasse til neste år. Men først skal hun gjøre ferdig videregående i Harstad. I mellomtida reiser hun og Siri rundt med videokamera på årets løp, for å lage "minnebok" som de sier, av et arrangement som har betydd svært mye for dem. Og selv om de ikke bare konsetrrerer seg om å feste han pappa på taipen, klarer de ikke å skjule at de er stolte av sitt faderlige opphav. Hører du det Kjell, der du fyker avgårde på sleden i natt?