- Harder er en hardhaus!

Skrevet av: Mina B. Sveen
Dato: 08.03.2006 13:53

Stein Are Harder er en av prøvekaninene i et forskningsprosjekt som skal kartlegge kjørernes fysiske prestasjoner under Finnmarksløpet. I dag skulle han inn til fysiske tester, men kunne ikke være med på grunn av skaden. Harder er en av de ti som er med i et helt nytt forskningsprosjekt.

Tåler smerte

- Hundekjørerne er toppidrettsutøvere, mener Andi Weydahl, førsteamanuensis ved Høgskolen i Finnmark og forsker.Ti kjørere er utstyrt med pulsklokker og bevegelsesmåler, utstyr som også er blitt brukt under ekspedisjoner i Himalaya og i romfartsforskning. De harde fakta om hjertefrekvens, bevegelser og søvn er på vei inn i Weydahls harddisk, men allerede nå kan hun fastslå at kjørernes fysiske form ligger over gjennomsnittet.

- De er i god form, bekrefter forskeren, som mener det likevel ikke er det fysiske alene som bringer kjørerne over målstreken. - Det psykiske er også svært viktig, sier hun, og legger til at formen til dem hun har testet ikke er like god som hos spillerne på Alta IF. - Det er ulike egenskaper som kreves i de ulike idrettene, og det er ikke sikkert at god form er det som er utslagsgivende for resultatene, sier Weydahl.

- Vi må tåle en del smerte under løpet, men vi kaster ikke bort et helt års trening på å bry oss om at det er litt vondt, sier den erfarne kjøreren, som kom inn til sjuendeplass. Halve løpet har han kjørt med store gnagsår og akillesskade.

Populært forskningsprosjekt

- Resultatene kan få følger for hvordan kjørerne legger opp strategien i senere løp, mener Weydahl. Når resultatene foreligger, vil få vite hvor stor følge søvn og hvile har for resultatene, og hvor hardt kjørerne jobber under løpet.

Weydahl har registert stor interesse for prosjektet, og synes det er hyggelig at så mange engasjerer seg. - Jeg får stadig spørsmål og kommentarer fra publikum, og det er gøy, sier hun.

Det er ikke gjort lignende undersøkelser tidligere, og resultatene vil legges til grunn for ny forskning neste år. - Det ville være veldig interessant å gjøre et prosjekt som kartlegger motivasjon og andre psykiske faktorer som har noe å si for resultatene i løpet, sier Weydahl, som mener det er en stor fysisk og psykisk belastning å delta i løp som Finnmarksløpet.

Det er også en belastning for testutstyret som blir brukt, og kulda er den verste fienden. - Vi håper utstyret holder, sier en forventnigsfull forsker.