Kulda tok knekken på batteriene

Skrevet av: Mina B. Sveen
Dato: 08.03.2006 10:46

GSM- baserte sendere skulle gjøre det mulig å følge seks spann fra start til mål, men bare en av senderne har virket helt til Alta. Likevel er Telenor fornøyd med sporingen av hundespannene.

- Vi visste at vanlige batterier kanskje ikke ville tåle kulda, sier Eivind Rinde, forsker ved Telenor, som likevel synes prøveprosjektet har vært vellykket.

Seks kjørere har hatt fastmontert GPS-sender i sleden. Dette skulle bli et supplement til informasjonen som allerede er tilgjengelig på Finnmarksløpets nettside, og en mulighet til å følge kjørerne meter for meter i sann tid.

I den sterke kulda har imidlertid vanlige batterier sviktet, bare en av seks enheter har fungert gjennom hele løpet. Denne var montert på Jan Gunnar Vians slede.

Vian kom i mål tirsdag og har bare byttet batterier en gang.

- Jeg har brukt de samme batteriene som jeg bruker i lykta, sier Vian, som til tross for -45 grader i Karasjok og is i barten har fått senderen til å virke med spesialbatterier som er laget for å tåle sterk kulde.

Med unntak av en strekning der det ikke har vært dekning og en periode med feil på serveren har vi kunnet følge Vian fra start til mål. Ikke alle kjørere setter pris på at det er mulig å vite hvor de er til enhver tid, men Vian er fornøyd med det nye utstyret.

Senderen er i utgangspunktet utviklet for å spore beitedyr, men Telenor ønsket å teste den i mer ekstreme forhold.

- Tåler den å være med på Finnmarksløpet, tåler den det meste, sier Rinde, som kan fastslå at det er batteriene som er det svake punkt.