Ikke "pinglat" i Troms!

Skrevet av: Anne-Mette Bjøru
Dato: 08.03.2006 02:48


Klokka 02.08 i natt kryssa Kent-Gjøran Svendsen fra Tromsdalen, p.t. Kiruna, mållinja. Verken han eller hundene virket slitne - og Kent fortalte om en nydelig tur over fjellet, som han anbefaler alle å gjennomføre.

Etter at hele åtte spann fra Troms brøt 500 kilometeren pga skader og kulde spekulerte vi på om kjørerne og hundene derfra er "pinglete" (se egen sak: Sleit med kuldeskader). Det er de definitivt ikke. For det første fordi forholdene under løpet har vært ekstreme, med svært lave temperaturer - og for det andre fordi Kent-Gjøran fra Troms nylig kom i mål med spreke hunder.

Da Kent og hundene nærmet seg Alta fikk de følge av en scooter et stykke, men da den forsvant måtte spannet omrokkeres. Kent måtte operere som lederhund en stund, noe som fungerte utmerket ettersom de raskt gikk på mot mål på egen hånd. Kent sier at det ikke har vært kaldt, bare friskt. Men det kan han jo gjerne påstå der han står i mål, med hundene på seierspall-halmen og varm blåbærsaft i koppen!

Ferietur

Han har tatt ut én hund på turen. Det skjedde på Levajok, og han sier at han ikke har presset hundene for hardt - han ville at det skulle være en flott ferietur også for dem. Kent forteller videre at den mest minnerike opplevelsen under løpet var etappen mellom Levajok og Karasjok. - Det var så stille og fredelig, og en hærlig himmel full av nordlys, smiler han.

Kent-Gjøran har drevet med hund i 13 - 14 år, og med polarhund i 9. Dette er første gang han kjører Finnmarksløpet, men han planlegger å kjøre hvert annet år. Handleren Reidar Johannessen har også hatt en fin tur og er fornøyd med kjørerens og hundenes innsats. Reidar har en annen historie når det gjelder kulda. Han forteller at de hadde planlagt å sove i lavvu på Jergul, men i 40 minus fikk de lånt seg en hytte istedet. Det høres fornuftig ut - for minus 40 er jo litt vel friskt!