Skrevet av:
Dato: 02.03.2003 23:07
De eldste funn som antyder at hundespann har vært i bruk er gjort ved Baikalsjøen i Sibir. Disse funnene er over 4000 år gamle. Fra da og opp til vårt århundre har samojeder og eskimoer, aleuter, tjuktsjere og indianere og de fleste av de folkeslagene som lever og har levd i de områdene av kloden hvor snøen dekker marka store deler av året, hatt hunden som sitt viktigste transportdyr. Her har hundekjøring som idrett sin rot, i behovet for kommunikasjon og transport.
Norge har lange tradisjoner med bruk av hundesleder. Fritjof Nansen og Roald Amundsen brukte den hundesleder på sine polferder, men den store inspirasjon for Finnmarksløpet kommer fra Alaska, hvor hundekjøring er nasjonalsporten. Der har man siden 1972 arrangert et skikkelig langløp på nesten 1800 km.
Det første startskuddet for Finnmarksløpet gikk ute på elveisen ved Gargiasætra tidlig en februarlørdag i 1981. Tre spann stilte til start. Etter at kjørerne var dratt av sted samlet hele funsksjonærstaben seg på en gård i Øvre Alta. Fire personer i alt.
Kjøkkenkroken måtte dekke alle funksjoner fra kontor til bankettsal, og telefonen over til Karakroa var sambandet. Løpet var etter alles mening et vanvittig langt foretak, fra Alta til Karasjok, - 260 km.
Mye har endret seg fra dengang. Finnmarksløpet har vært arrangert hvert år siden 1981 her i Alta og Finnmark, og omkring 100 personer jobber som frivillige med løpet og bruker den beste informasjonsteknikk som finns i dag.
Finnmarksløpet er i dag det lengste sledehundeløpet i Europa, (500 km og 1000 km) og inspirert av Iditarod-løpet som går hvert år i Alaska.
Selv om mange av dagens utøvere av sporten driver den for konkurransens skyld, har de fleste utøverne også ei tilknytning til hundekjøringen gjennom friluftslivet. Kanskje har de fleste av utøverne startet opp som turkjørere. Hvilke naturopplevelser og muligheter til vinterfriluftsliv et hundespann gir i nord, vet man ikke før man har prøvd. Hundene løper like godt i lys som i mørke, og en sledetur innover vidda en iskald, stille vinternatt under nordlyset gjør glatt opp for timer med trening, foring og annet stell som følger med!