Jergul overtar for Sousjavrre

Skrevet av: Niels Westphal
Dato: 15.02.2006 18:52

Jergul Asstu overtar som sjekkpunkt mellom Karasjok og Alta. Tradisjonelle Soussjavre er ikke åpen og fjellstua Jergul ved bredden av Iesjohka overtar. Dette betyr også at løypa endres noe.

Etter at oppsitter Berit Øvergård Johnsen på Sousjavrre gikk bort for kort tid siden, er fjellstua på Soussjavre stengt inntil videre. Det betyr at Finnmarksløpets eldste sjekkpunkt må forlates, iallfall for i år.

- Berit har var vært selve institusjonen Soussjavre i egen person, sier Finnmarksløpveteran Arne Oddvar Nilsen.

Helt siden 1982 har den lille fjellstua vært sjekkpunkt for Finnmarksløpet og Berit har vært der hvert eneste år.

- Berit var bestandig positiv og blid og lot seg ikke forferde av noe og gjorde gjerne nødvendige småærender for arrangementet om vi ringte og spurte. Hun var ikke så god i norsk, men det la ikke noen store hinder i veien for kommunikasjonen. Hun likte å prate med folk og enkelte ganger tror jeg nok hun syntes det var artig å få pratebesøk av hundekjørere, forteller Arne.

Finnmarksløpet hadde ikke vært det samme uten Berit og det med sorg budskapet om hennes død ble mottatt i hundekjørermiljøet.

Jergul nytt sjekkpunkt

Ennå er det usikkert om det er andre som overtar drifta av Soussjavre. Uansett vil den ikke være åpen til årets Finnmarksløp og Jergul Asstu blir derfor nytt sjekkpunkt.

Jergul Asstu (Asstu betyr "Tid til overs" på samisk) ligger fire mil ovenfor Karasjok ved bredden av elva Iesjohka. Men dette betyr ikke at det blir ett kort strekk mellom de to sjekkpunktene, for løypa legges om og det kjøres fra Karasjok opp til hundevidda, før turen går ned til Jergul. Avstanden mellom de to sjekkpunktene blir ca. 70 kilometer. Fra Jergul kjøres det opp til Soussjavre og videre opp Iesjohka. Derfra går det videre til Mållesjok og inn på Iesjavri - Finnmarks største innsjø.

Lita bygd - lange tradisjoner

På Jergul bor det ikke mange fastboende, men fjellstuedrift har det vært lenge. Den gamle fjellstuen som ble bygget i 1928 står fremdeles. Samtidig har anlegget tilpasset seg de krav som i dag stilles til moderne overnattings- og bespisningsfasiliteter. Familien Holmestrand som driver fjellstua har lenge sett med interesse på Finnmarksløpet og gleder seg til løpet skal komme til bygda.

- Det er en spennende utfordring og vi lover å gjøre alt vi kan for å legge forholdene til rette for løpet, sier verten Toralf og resten av familien.

Kafè og badestamp

Jergul Asstu har moderne lokaler med kafe, badestamp, dusjer ol. På tunet er det et mindre antall hytter. Disse er booket til bruk for Finnmarksløpet og er derfor ikke ledige for overnatting.

- Soving kan skje innendørs på medbrakte liggeunderlag og soveposer i de andre lokalene på Jergul, sier daglig leder Hanne Rosenberg. Hun har vært på befaring på Jergul og mener at forholdene ligger veldig godt til rette for Finnmarksløpet.

Besøk Jergul Asstu på http://www.samitour.no/norsk/jergul/