OutsidEerden

Skrevet av: Kari B. Thomassen/Thorbjørn Jungård (foto)
Dato: 15.02.2006 10:55

Fra Nederland via Sørlandet og Trøndelag landet han i Pasvik. Et par år senere kniver Rolf Eerden om teten med Harald Tunheim i Bergebyløpet. Eller? -Det var Harald som knivet med meg, sier han selv.

Rolf Eerden har ikke holdt på med hund i mer enn fem år, og sitt eget spann har han bare hatt i to. Han har aldri konkurrert i langdistanseløpt tidligere. Likevel gikk han hen og kjempet om teten, som han tapte med bare noen sekunders margin til en av Norges toppkjørere, rutinerte Harald Tunheim. Derfor kan det virke som at han nærmest har flytt opp til teten. Som en luftmadrass på tidevann.

- Spannet mitt har egentlig bare alltid gått bra, forklarer den nederlandske snekkeren.

Bergebyløpet er et relativt ungt sledehundeløp som arrangertes for tredje gang andre helga i februar, med start fra Skiippagurra i Tana kommune.

Det ryktes om at dette spannet til Rolf Eerden er bygd opp av avskrevne hunder. På hundespråket betyr det hunder som ikke oppfyller kravet til kjøreren. Hunder av "dårlig kvalitet". Dette avviser han tvert:

- Jeg har et veldig godt spann. Noen av hundene har jeg overtatt etter Tor Arne Bjørn, som forlot hundekjøring til fordel for sjakk og jazzballett. Og så kommer noen fra Roger Dahls kennel, forklarer han når han blir konfrontert med ryktene. Jeg kjenner disse hundene utrolig godt nå, bedre enn noen av naboene mine. Jeg vet hva de går for.

Du skal delta i Finnmarksløpet også. Hvilke forventninger har du til det?

Jeg forventer meg ingenting. Eller egentlig har jeg ikke hatt tid til å tenke på det. Jeg skal bare kjøre spannet mitt, og om det går som det bruker, så går det nok bra. Vi bare fortsetter som vi har gjort i to år, avslutter han og smiler til fotografen.

Frekk og ydmyk type med flyt. En kjører verdt å holde øye med under Finnmarksløpet 2006.

Mer informasjon om Bergebyløpet finnes på Pasvik Trails hjemmeside.