Ikke lengre bare snøen som falt ifjor

Skrevet av: Kari B. Thomassen
Dato: 24.01.2006 15:39

Siden desember har Finnmark vært preget av lange milde perioder fulgt av intens kulde. De trofaste eksosgrå brøytekantene har så langt brutt tradisjonen og forblitt usynlige.

Hvitt vinterføre med tydelige piggdekkspor har vært erstattet med speilblank isholke. Men med lett nedbør i helgen som var og mer i tiden som kommer har snøen fra ifjor fått selskap i jobben om å bære Finnmarksløpet 2006.

Løypesjef Reidar Pettersen er ikke urolig.

- Mangel på snø er ikke det vi bekymrer oss mest for. Det som skaper virkelige utfordringer for oss er når det kommer store mengder snø på veldig kort tid, særlig med tanke på løypeforberedelser, sier løypemesteren og mimrer 11-12 år tilbake da snøen landet kun et par dager før startskuddet.

- Dessuten var det bare i området rundt Alta som snøen var så fraværende, straks man nærmer seg Joatka er snøsituasjonen en helt annen, avslutter han.


FINE FORHOLD: I Tana er det fine forhold for hundekjøring. Ikke mye snø, men nok til at det blir fine
forhold når Finnmarksløpets deltakere skal kjøre opp og ned dalen om litt over en måned.
Foto: Krister Høk

Heller ikke i øst har man vært redd for at snømangel skal stikke kjepper i hjulene for løpet. Krister Høk kan rapportere fra Tana om at snønivået varierer noe mellom sjønære områder og innland, men at helgens snøfall har gjort føret mer enn holdbart overalt.

- Så nå har vi gjort klart det meste ved sjekkpunktet i Skiippagurra, det er bare noen siste elementer som skal på plass, uttaler Høk på telefon. Og skulle det komme mer snø nå er det bare å ta scooteren og trykke det ned over sjekkpunktet, sier han før han returnerer til sine gjøremål.

Det meldes om mer snø over Finnmark andre halvdel av denne uka*.

*Kilde: www.met.no