Hvem skal pryde seierspallene i 2006?

Skrevet av: Niels Westphal/ Arne Oddvar Nilsen
Dato: 16.10.2005 20:20

Allerede nå er det klart at konkurransen i Finnmarksløpet 2006 blir knallhard. I begge klassene stiller flere tidligere vinnere, revansjelystne veteraner og mange yngre kjørere som ønsker å ta opp kampen om de gjeveste plassene. Mange av favorittene er allerede påmeldt, men fortsatt mangler det noen navn på listene. Trolig er de fleste på plass innen påmeldingsfristen 1.desember. Finnmarksløpets veteran Arne Oddvar Nilsen (bildet) er allerede i gang med spekulasjonene om hvem som vil hevde seg i mars. Nilsen har sett nærmere på resultatlistene fra de tilsammen 6 lange løpene i Norge i 2004 og 2005 - Pasvik, Femunden og Finnmarksløpet. Les hans konklusjoner her:

Åpen klasse, 1000 kilometer.

Den som mest åpenbart ikke er til å komme utenom er superveteranen og vinneren av FL-1000 2005, Roger Dahl fra Alta, som har starta i hele 5 av de 6 løpene, og kommer ut med et gjennomsnittlig plassiffer på 3,4! Det er beinhardt å matche.

Andre som ikke kan stikke sitt lys under en skjeppe er Hans Petter Dalby fra Skedsmo som har starta i 4 av løpene og kommer ut med 3,8. Rune Johansens fra Alta sitt spann (kjørt i de fleste løpene i 2004 og 2005 av kona Conny) hevder seg også sterkt.

I en neste gruppe finner vi meget sterke spann som Harald Tunheim fra Alta (nr. 2 i FL 1000 i fjor), Ralph Johannessen oftest fra Geilo, Tore Bergby fra Luksefjell, Petter Jahnsen fra Tufsingdal ved Røros, superveteranen Arne Karlstrøm fra Alta (er det hans tur i år?) og Finnmarksløpets etter hvert faste gjest Kjell Brennodden fra Folldal.

"Runners up" mot dette selebre selskapet kan fort bli spann som Jan Bjerkeli med en meget sterk plassering bak seg i Femund 500 i 2004. Emil Innauen fra Davos kjørte imponerende til en 5. plass på Finnmark 500 i 2005. Andre i samme gruppe å se opp for er navn som Trond Ørslien fra Vestre Gausdal, Thomas Werner fra Nord Torpa og Thomas Rosencrantz fra Kiruna og Sveits.

Andre spann fra resultatlistene de to siste årene som ville vært artig å se på startstrekens i årets FL-1000, er selvfølgelig ett hvert spann utgått fra Team Norway samt Øyvind Skogen fra Skien som kjørte inn til en fin 4. plass i Femund 500 i 2004.

8 - spann, 500 kilometer.

Til tross for at det ikke blei blink på FL-1000 i 2005 må Stein Are Harder fra Varanger finne seg i å bli plassert i det øverste favorittsjikt. Med plassiffer 4 på 3 av 6 løp topper han min ranking, tett fulgt av Jan Vidar Dahle fra Båtsfjord som hadde ei sviende avslutning på siste del av FL-1000 i fjor. Disse to gutta må imidlertid regne med topp konkurranse av damene Elisabeth Edland fra Nannestad og siste løps 2. plass vinner på 50 mila, Katy Meier fra Slägnäs i Sverige. Den tredje damen, Hilde Askilt fra Geilo, som vant den korte distansen i Finnmarksløpet i 2005, er dessverre ikke å finne på startlista foreløpig.

Bak disse i en gruppe to finner jeg i resultatlistene sterke navn som Atle Bjerke fra Gausdal, Reidar Stenmark fra Heggemoen og Ronny Frydenlund fra Brummunddal. Den siste blei nummer 5 på den korte Femunden i 2005.

Andre som kan true hvem som helst er spann som Tom Ludvigsen fra Hammerfest, Nina Skramstad fra Hadeland og Stein Johnsen fra Nordreisa.

Blant sterke navn fra "rankingen" foruten Hilde Askilt, som per dato ikke er å finne på startlista kan nevnes: Geir Wiik fra Hakadal, Jan Brunner fra Trondheim, Joni Eloma fra Finland, Jan Øystein Dervo fra Tana og Terje Svendsrud fra Drammen.

Andre?

Det er for øyeblikket 69 påmeldte til vinterens løp. Derav 27 førstegangskjørere. Hvem vet hva som kan dukke opp av denne mengden kjørere? Ligger det kan hende nye stjerner og funkler der. Kjørere og spann som vil finne ut at "Finnmark", dét var nettopp noe for dem? - I tillegg er det på lista noen gamle ringrever som ikke har markert seg de siste årene men som man vet kan handverket. I løpet av mandag 6. og fredag 10. mars tror jeg at vi har svarene!

Arne Oddvar Nilsen