Mobiltelefonen tilbake

Skrevet av: Arne Oddvar Nilsen
Dato: 17.09.2005 15:04

Hundekjørerforbundet vedtok foran sesongen 2005 forbud mot bruk av mobiltelefon under langdistanseløp. Dette vedtaket blei gjort med bakgrunn i en alltid pågående debatt om selve sportens egenart. I vinterens løp vil det imidlertid bli anledning til å bruke telefonen.

Bakgrunn

Helt fra de første langdistanseløpene i Norge først i 80-årene har debatten om hvordan et langdistanseløp skal være blåst friskt. Det være seg om hvor langt et løp må være for å kalles "ekte" langdistanse, skulle spannene være selvforsynte eller skulle man gi anledning til å legge ut depoter, hvor mye arbeid skulle man legge i å preparere og merke sporet, skulle man ha et regelverk som gjorde det forsvarlig å kjøre med hunder med mindre bra pels, skulle man ha stasjonere underveis der man kunne motta hjelp eller skulle man ikke. Skulle regelverket bestemme kviletider slik at løpet bestod av etapper med nye starter for hver strekke eller skulle man ha et såkalt "Non-stop" løp der klokka gikk også når et spann stoppet for å kvile slik at det var en del av konkurransen å bestemme dette…. osv. osv.

Den tekonolgiske utviklinga

Med den raske teknologiske utviklinga som finner sted vil det nok også i fremtida bli nødvendig for miljøet å ta opp til vurdering bruken av nye teknologiske hjelpemidler sett i forhold til hvordan man ønsker at sporten skal være.

I alle år har denne "kampen om sportens sjel" vært et meget engasjerende element, og det har blitt dannet fløyer av vekslende sammensetning fra sak til sak.

Alta Trekkhundklubbs syn på utviklinga av sporten

Alta Trekkhundklubb med Finnmarksløpet har i alle år vært av den formening at utøverne, det vil si de som deltar i langdistanseløp, skulle ha en mulighet for å påvirke den utviklinga som regelvedtak, på bakgrunn av disse debattene, innebar. Finnmarksløpets faste årlige evalueringsmøte i forbindelse med løpet, hadde sitt utgangspunkt nettopp i å gi arrangøren Alta Trekkhundklubb en innsikt i hvor løpernes syn på de forskjellige sakene låg, - for så å kunne ta det som sitt utgangspunkt i arbeidet med den videre utforminga av løpet.

Evalueringsmøtet etter løpet i 2005

I forbindelse med evalueringa av løpet i 2005 var det et klart flertall av de deltakende som mente at man burde tillate bruk av mobiltelefon. Også stemninga blant funksjonærene og de frivillige var tydelig for at mobiltelefonene blei tillatt brukt.

Sikkerhetsaspektet og arrangørens ansvar

For arrangøren er kanskje sikkerhetsaspektet et hovedargument for ønsket om å tillate bruk. Eksempelvis blei "Beldostormen" i 1993 trukket frem. I siste del av løpet i 93 blåste det opp til full storm med orkan styrke i kastene. Idet uværet ramma løpet var 18 spann savnet og rennledelsen visste kun hvilken stasjon de sist hadde vært innom. Etter en tid satte politiet og frivillige leitemannskaper i gang leiting og det tok 36 timer før siste spann, Karl Petter Beldo, blei lokalisert. Heldigvis var ingen kommet til skade. I en slik situasjon ville leiteinnsatsen fra politi og frivillige letemannskaper kunne blitt betydelig redusert dersom den enkelte kjører kunne ha ringt inn sin posisjon og tilstand via en mobiltelefon.