Uten Yukon går det ikke

Skrevet av: Maria Seim Ruud
Dato: 10.03.2005 20:24

Yukon er Roger Dahls lederhund. I ettermiddag ledet han spannet inn til 11. og siste sjekkpunkt i Karasjok. I morgen må han være klar for den siste og avgjørende styrkeprøven. - Uten Yukon går det ikke, sier Roger.

Opp den siste lille kneiken før sjekkpunktet i Karasjok står en velkomstkomite av fotografer og tar i mot Roger Dahl og spannet hans. Hundene synes tydeligvis de har gått langt nok. De vil bort og hilse på. Den svarte lederhunden Yukon stopper opp. Det samme gjør den nesten identiske Smukk som går ved siden av. Yukon legger ørene bakover og lytter. Snart hører han den velkjente stemmen. Roger gir noen korte kommandoer og spannet lunter det siste strekket inn til Finnmarksløpets aller siste sjekkpunkt. Her skal de idet minste hvile i åtte lange timer.

Etter å ha parkert spannet setter de to hundene i front seg tett sammen for å holde varmen. Yukon myser ut i sluddet. Smukk legger seg ned. De kjenner så inderlig vel til rutinene nå. Først kommer halmen og så er det tid for mat. Etter det kan de to beksvarte hundene ringe seg i den hvite snøen på sjekkpunktet i Karasjok og hvile. Bak dem i lina ligger åtte hunder og en slede. Nå gjelder det å samle så mye krefter som mulig.

- Disse to leder an ut fra Karasjok i natt, sier Roger.

Spesielt Yukon er den avgjørende lederhunden i spannet som kjører ut like etter Harald Tunheim.

- Hvis ikke han Yukon går først i spannet, så går det ikke, sier Roger og nikker mot den svartpelsede ryggen som begynner å dekkes av snø.

- Den er utrolig god å starte, veldig rask, den holder tempoet. Jeg har hatt den siden den bare var hvalpen, sier hundekjøreren fra Alta.

- Jeg har vel det samme forholdet til alle hundene mine, men setter selvsagt ekstra pris på en god lederhund, sier Roger og brer et ullpledd over Yukon.

Roger er egentlig ikke så veldig optimistisk når det gjelder mulighetene til seier i morgen. I hvert fall er det det han gir innttrykk av nå. Løpsutvklingen har ikke gått akkurat slik som han hadde ønsket. Harald Tunheim har tatt styringen i konkurransen de to imellom. Dermed har ikke Roger og spannet hans fått så mye hvile som han hadde ønsket.

Men i morgen starter han og 49 minutter bak Harald Tunheim. Det er da Yukon skal få vise hva han virkelig er laget av.