Skrevet av: Olav Hatlen
Dato: 09.03.2005 21:47
- Medias interesse for jubileumsløpet har vært helt fantastisk, sier Per Henrik Stenstrøm (stående foran) som leder Finnmarksløpets pressesenter. Over 20 personer er i sving for å oppdatere hjemmesiden og ikke minst yte service til nasjonale og internasjonale medier.
Dagbladet. NTB. TV2. VG. Aftenposten. P4. Nettavisen. Avisenes nyhetsbyrå. Nordlys. NRK. Finnmarken. Finnmark Dagblad. Altaposten. RAI TV. Det er bare noen av mediene pressesenteret har hatt kontakt med de siste dagene. Interessen for årets utgave av Finnmarksløpet har vært enestående. Men så står de 20 frivillige journalistene og fotografene på døgnet rundt. Mange av dem sitter på pressesenteret. Resten er ute i løypa og har base i pressebussen som følger løpet underveis.
- Vi sover nesten like lite som kjørerne, ler pressesjef Per Henrik Stenstrøm. - Her er det liv og røre 24 timer i døgnet. Arbeidspresset er enormt, men vi har en stor og ikke minst profesjonell organisasjon som sørger for at norske og utenlandske medier får levert bilder og tekst underveis i løpet.
- Vi holder mediene oppdatert om alt som skjer. Men den viktigste oppgaven er å levere ferske nyheter på finnmarkslopet.no. Nytt av året er de mange videoreportasjene som legges ut på nettstedet. Tusenvis av mennesker er hver dag innom for å lese om alt som skjer. Alt oversettes av pressesenterets egne translatører til tysk og engelsk. Vi skriver ikke bare om de som leder. Vi er også opptatt av kuriosa og de små koselige historiene, forteller Stenstrøm.
Årets løp har også opplevd negativ omtale i forbindelse med Mattilsynets kontroll og kjørenekt av de utenlandske kjørerne.
- Det har blåst litt til tider, medgir pressesjefen som har vært opptatt av å ha en objektiv nyhetstjeneste som også har formidlet mindre hyggelige saker. Og ikke minst reaksjoner fra de impliserte.
- Vi er nødt til det. Hvis ikke blir ikke nyhetstjenesten vår troverdig. Pressesenteret er ikke et propagandakontor.
Flere utenlandske journalister er også tilstede. Blant annet et italiensk tv-team som følger italienerne. En tysk journalist har vært i Alta for å dekke løpet. De to som har reist lengst kommer fra Brasil og India.
Pressesjefen mener det sier litt om løpets anerkjennelse og ikke minst kjennskapen til verdens tredje lengste sledehundløp. Robert Sørlies ledelse i Iditarod øker selvsagt også interessen. Også hos de som ikke liker hundekjøring. Dyrevernsaktivisten Siri Martinsen i NOAH møtte Finnmarksløpets sjefveterinær Marit Holm til debatt i P4s aktualitetsmagasin Sytten Tretti i ettermiddag.