- Hva er det som skjer?

Skrevet av: Bente Hagen
Dato: 11.03.2003 00:40

- Jeg skjønner ingenting. Jeg hadde en defensiv plan og skulle hvile mye, og plutselig har jeg kjørt forbi flere spann, sier en hoderystende og strålende blid Tom Frode Johansen. Han kom som førstemann inn til Neiden sjekkpunkt hvor han skal ta sin obligatoriske 12 timers hvil.

Rune Johansen kom inn til Neiden 17.38, nesten fire timer etter Tom Frode. Men Rune har allerede tatt sin 12 timers pause, og vil nok derfor dra ut fra Neiden med ledelse. Tom Frode ser ikke ut til å bekymre seg over det. Han forteller at hundene hans er blitt brukt til turistkjøring gjennom hele vinteren, og at han ikke hadde noen ambisjoner om å hevde seg i toppen.

Tom Frode viser stolt frem "Karlebotenmannen" som ble gitt av Varanger Samiske Museum for første spann frem til Ishavet i Varangerfjorden. Foto: Jon Are Wilhelmsen

Han har tidligere sagt at han skal ta pause fra løpet, men klarte ikke å holde seg borte i år siden løypetraseen ble lagt om. Men dette er jo helt rått, ler han. Han forteller at første kick kom rett etter Skoganvarre. Hans syntes det ble for urolig for hundene på sjekkpunktet, og tok med seg halm og dro videre ut i skogen for å sove et par timer. Hundene fikk tydeligvis gode hvile, for da han startet opp igjen var spannet fullt av futt. Det var skikkelig artig å se hundene jobbe så bra. De galopperte i vei og vi passerte flere spann. Hva er det som skjer, tenkte jeg da. - Dette skulle jo ikke være mulig. Planen hans nå er å ro seg ned og fortsette å kjøre som han hadde tenkt. - Hundene er ikke trent for konkurranse, men for turistkjøring. Jeg kommer ikke til å presse på, men jammen er det artig å kjøre så gode hunder, avslutter han.