Finnmarksløpet

Webshop

Damene først i 500

Skrevet av: Per-Henrik Stenstrøm
Dato: 08.03.2005 18:58

For første gang i historien vant en kvinne Finnmarksløpets 8-spann klasse. Hilde Askildt (bildet) kom inn 27 minutter foran kvinne nummer to som var Katy Meier fra Sverige.

Etter 25 år er det endelig et faktum. På selveste kvinnedagen 8. mars. Finnmarksløpet har fått sin første kvinnelige vinner og hun heter Hilde Askildt. Klokken 17.26 kjørte hun i mål i Alta som vinner av Finnmarksløpet 500 km. Suveren og kontrollert kjøring hele veien, ble avsluttet med en sterk sluttspurt de siste milene over vidda. Seiren var aldri truet.

Under seiersintervjuet på seremoniplass var hun svært glad, men sliten. Sittende med lederhunden Rex som er kongen i spannet, fortalte dronningen om løpet.

- Jeg er svært lykkelig. Hundene har vært fantastiske. Jeg er glad det har holdt til seier, men har egentlig ikke vært så opptatt av løpsopplegg og taktikk. Jeg har kjørt mitt eget løp. Sett at hundene har hatt det fint hele veien. At det skulle holde til seier, er helt fantastisk, sier vinneren.

Uerfaren veteran

44-åringen som er bosatt på Geilo startet med hundekjøring for fire år siden og har hatt en kometkarriere. Hun deltok i Finnmarksløpet i fjor og havnet på 11. plass. Hun har også kjørt Femundløpet tre ganger. To ganger 300 og en gang 500. I år kom hun til Alta som en oustider. Flere hadde lagt merke til at hun hadde gode hunder i fjor. Askildt er slett ingen novise når det gjelder bikkjer. Hun har i mange år engasjert seg i arbeidet med norske redningshunder.

Trebarnsmoren er utdannet førskolelærer og jobber i barnevernet. Finnmarksløpets nyhetstjeneste har vært i kontakt med institusjonen Hilde jobber på, og alle de 10 ungdommene er kjempestolte og hilser så mye til henne.

Kostbar glipp

Hilde Askildt har ledet store deler av løpet. Da hun la ut på den siste etappen i dag, hadde hun bare et forsprang på 1 minutt til neste kjører som var Jan Øystein Dervo. Det var en hektisk start.

- Det var tett, men jeg merket raskt at mitt spann gikk fortere. Da skjønte jeg at vi hadde god driv og ikke var tomme for krefter. Derfor begynte jeg ikke å stresse og mase på hundene. Vi tok det med ro. Men jeg har sparket mye underveis. Jeg er veldig trøtt nå og skal rett i seng etter at hundene er stelt, smiler vinneren mens hun tøyer ut.

Hun rakk imidlertid å gi Katy Meier en kjempeklem. Den tyske kjøreren som har gjort svenske av seg, kom inn 27 minutter etter vinneren. Jan Øystein Dervo kom på tredje plass.

Partnere