Finnmarksløpet

Webshop

Finnmarksløpet reddet for de utenlandske kjørerne

Skrevet av: Ingrid Pedersen
Dato: 06.03.2005 21:15

Finnmarksløpet 2005 er reddet for alle de internasjonale kjørerne på 500 kilometeren. Mattilsynet har godtatt dokumentasjonen som er skaffet til veie på at de påkrevde ormekurene er tatt innenfor tidsfristene som norske myndigheter krever. Det samme gjelder også for spanjolen Miguel-Angel Martinez og tyskeren Bernhard Schuchert på 1000 kilometeren. Det bekrefter Teknisk delegert, Rita Hallvig. Thomas Hoffmann derimot ble tvunget til å bryte.

Alt tyder på at den tyske kjøreren Thomas Hoffmann ikke fikk samme behandling som de andre kjørerne. Han ble kontrollert av Mattilsynet på Skoganvarre i Midt-Finnmark distrikt, mens de andre kjørerne i hovedsak har blitt kontrollert i Alta som tilhører Vest-Finnmark distrikt.

- Jeg er ikke kjent med alle detaljer i saken. I løpet av mandagen har jeg håp om å få samlet alle trådene. Dersom det er riktig at kjørerne har fått ulik behandling, er det ikke slik det skal være. Vi kan ikke ha ulik praksis fra et distrikt til et annet, sier Olaf Bellika, regiondirektør for Mattilsynet i Finnmark.

Invitert til samarbeid
I følge Bellika har Mattilsynet sendt et brev til FL 4. februar i år hvor de har invitert til samarbeid omkring Finnmarksløpet. Bakgrunnen skal i følge Bellika være at det i fjor ble avdekket mangler ved innførselspapirene hos noen av kjørerne. Finnmarksløpet derimot har aldri mottatt noen rapport om dette. Det hadde vel vært naturlig i en sak som Mattilsynet synes er så alvorlig.

- Vi klarte ikke å få kontakt med Finnmarksløpet. Det eneste vi mottok var en mail hvor man visste til Landbruksdepartementet og Norges Hundekjørerforbund, sier regiondirektør Olaf Bellika.

Marit Hoveid, rennleder og sportslig ansvarlig for Finnmarksløpet, sier hun ikke personlig er blitt kontaktet verken på mail, brev eller på telefon, det til tross for at hun er rennleder, sportslig leder, holder til i Alta og all informasjon er å finne på Finnmarksløpets hjemmesider.
- Det hører ingen plasser hjemme at en offentlig tilsynsmyndighet tar kontakt med oss som arrangører av et stort internasjonalt arrangement i en så alvorlig sak pr. mail noen dager før løpsstart. Det er riktig at jeg svarte dem på mail, men jeg ble ikke kontaktet tilbake. Det hadde vel vært naturlig i en sånn sak. Det er absolutt ingen ting av det som har skjedd i løpet av det siste døgnet som tyder på at Mattilsynet har ønsket noe samarbeid eller å hjelpe de utenlandske kjørerne, sier Hoveid.

Sterkt kritikkverdig
Daglig leder av Finnmarksløpet A/S, Nina Prebensen, sier at hun fikk et brev fra Mattilsynet for fjorten dager siden. Hun har gjentatte ganger prøvd å ta kontakt med Mattilsynet, uten hell.
- Den som hadde sendt brevet var reist på ferie og ingen andre kunne svare, sier Prebensen. Alt som var tatt opp i brevet er gjort. Prebensen synes imidlertid at det er sterkt kritikkverdig at norske myndigheter behandler utenlandske gjester på en slik måte som Finnmarksløpets deltakere har opplevd det siste døgnet.
- Hvis Thomas Hoffmann har gjort en feil, er det beklagelig. I følge rapporten fra sjekkpunktet har Hoffmann fått en svært ufin behandling av norske myndigheter. Hoffmann har vært en god ambassadør for Finnmarksløpet gjennom mange år. Vi vil gjøre hva vi kan for at dette ikke skal få konsekvenser for hans framtidige deltakelse, avslutter daglig leder Nina Prebensen.

Partnere