Finnmarksløpet

Webshop

Mer obligatorisk hviletid på 1000 km - åpen klasse

Skrevet av: Arne Oddvar Nilsen/Foto: Jon-Arne Wilhelmsen
Dato: 19.10.2004 18:56

Fra og med jubileumsløpet i 2005, blir den obligatoriske hvilepausen økt fra 12 til 16 timer for deltakerne i 1000 kilometer-åpen klasse, det har sportstyret i Finnmarksløpet vedtatt. Sammen med den obligatoriske 8 timers hvilen i Karasjok, vil Finnmarksløpet nå ha krav om obligatorisk kvile som prosentvis i forhold til løpets lengde, harmonerer med det en finner i andre lange hundeløp som Iditarod i Alaska.

Som omtalt tidligere er det gjort flere endringer i løypetraséen i Øst-Finnmark foran vinterens løp. Sportsstyret i Finnmarksløpet har etter fjorårets løp fått flere innspill fra kjørere både på endringer av løypa og for å øke hviletiden.

Den obligatoriske hviletida for spannene som kjører 100 mila i Finnmarksløpet har de siste årene vært 12 pluss 8 timer. Dette er hviletid som alle deltakere må ta ut underveis. De siste 8 timene har en måttet ta i Karasjok før innkjøringa til mål og Alta.

På bakgrunn av dette har sportsstyret nå vedtatt å utvide den lengste obligatoriske pausen til 16 timer. Det betyr at det i åpen klasse vil være to obligatoriske hviler, en på 16 timer og en 8 timer. Den siste på 8 timer må som før tas ut i Karasjok, ca. 12 mil før mål i Alta.

For to år siden valgte sportslig styre å ta bort en tredje obligatorisk hvil. Dagens sportsstyre kan ikke se at det er noen grunn til å innføre denne på nytt, sier leder av styret, Marit Honerød Hoveid. - Prinsipielt mener sportsstyret at det opp til hundekjøreren å bestemme hvor mye hvile et spann trenger under løpet - når det skal hviles og hvor mye. Å beherske dette er et viktig element i konkurransen. Sportsstyrets erfaring er da også at kjørerne er svært bevisste på dette, sier hun.

Med en utvidelse av den lengste obligatoriske hvilen fra 12 timer til 16 timer tror sportsstyret at det er gitt tilstrekkelig tid til at både hunder og kjører kan restituere seg.

Partnere