Finnmarksløpet

Webshop

Ny sjefsveterinær

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 11.01.2016 09:30

Arild Magnus Jøssund (41) skal være sjefsveterinær på årets Finnmarksløp.

Det er ikke mange år siden han kom inn i hundekjøringens verden. – Mitt første løp var i 2012, da Ingrid Wiik hentet meg inn til Femundløpet, forteller han. Det var nærmest en drøm som gikk i oppfyllelse. – Jeg hadde hatt lyst til å komme inn i hundesporten helt siden før studietida i Hannover, forteller han. På kort tid har han likevel skaffet seg en viss merittliste å vise til som løpsveterinær: flere Femund- og Finnmarksløp, VM i sprint i Italia, Polardistans, EM i barmark og Amundsen Race. Og nå altså; sjefsveterinær for Finnmarksløpet i 2016.

Befalsutdanning fra forsvaret har gjort ham god på systemer og orden, noe som kommer godt med i jobben. Det å være sjefsveterinær er en oppgave han ikke tar lett på, og arbeidet er han for lengst i gang med. I vinter har han tilbrakt tid med å gå gjennom tidligere kjørebøker og dropdog-oversikter for å systematisere informasjonen derfra og se om det er noe å lære. – Jeg har gjort noen uventa og interessante funn, og de vil vi forsøke å følge opp og skaffe mer informasjon om i årets løp, sier Arild.

– Jeg så også etter om det var mulig å koble bestemte skader til bestemte sjekkpunkter, for eksempel i forbindelse med løse spor eller elveis, men så langt har jeg ikke funnet noen slik sammenheng, forteller han.

DYRENES BESTE VENN: Arild Jøssund blir ny sjefsveterinær i Finnmarksløpet.

DYRENES BESTE VENN: Arild Jøssund blir ny sjefsveterinær i Finnmarksløpet.

Jøssund er, i likhet med mange hundekjørere, en eventyrlysten person. I tillegg til å jobbe som veterinær, har han blant annet jobbet som selfangstinspektør i Vestisen. – Det var til og med på en båt fra Alta, "Havsel", forteller han. Tre sesonger som mannskap på hvalfangst har det også blitt.

Selv om han til hverdags jobber mest med større dyr nå, har han tidligere jobbet i smådyrspraksis. Og for Arild Jøssund er det alltid dyrevelferd som står i fokus, et tema han også kjenner fra sine tre år i Mattilsynet. Det kommer både hundekjørerne og hundene deres til gode. – Jeg er flink til å se stort på ting, samtidig som jeg ser at detaljer kan være avgjørende. Jeg er opptatt av å finne praktiske løsninger som fungerer underveis, samtidig som de store linjene blir ivaretatt, sier han.

Under årets Finnmarksløp vil veterinærene bli organisert litt annerledes enn tidligere år. – Vi skal fortsatt jobbe i team, men med mer tydelig definerte roller og særskilte ansvarsområder for disse, forteller han. Det handler blant annet om logistikk, teamstyring, tilbakemeldinger og second opinions. Jøssund regner med at et tyvetalls veterinærer vil være i sving i løpet av årets Finnmarksløp.

- Jeg delegerer også en del autoritet og oppgaver til teamlederne, slik at mange spørsmål og situasjoner underveis i løpet vil kunne avklares og løses lokalt, uten at sjefsveterinæren trenger å bli personlig involvert, forklarer han. Om nødvendig kan en teamleder konsultere med en annen teamleder. Hvert team vil ha ansvar for å åpne og stenge ulike sjekkpunkt, og på travle sjekkpunkt vil det kunne være flere team i sving samtidig.           

Vil kjørerne merke noen praktiske endringer? – Kanskje på sjekkpunktene, hvor vi vil forsøke å forbedre mikro-logistikken på travle sjekkpunkt og jobbe smartere, rett og slett. Vi vil forsøke å organisere arbeidet slik at vi kan se mer på innkjøringa av spannene, og observere hundene under foring og så videre, sier den nye sjefsveterinæren. – Men vi vil fortsatt forsøke å få relevant informasjon fra hundekjørerne, og de må naturligvis melde fra hvis det er hunder i spannet som de er i tvil om, sier han.

Den nye sjefsveterinæren gleder seg til løp. – Ja, jeg gjør jo dette fordi jeg syns det er skikkelig artig. Det gir et annerledes avbrudd i hverdagen og er en helt spesiell opplevelse!


Partnere