Finnmarksløpet

Webshop

Ny leder i trekkhundklubben: - Jeg gleder meg

Skrevet av: Hanne Rosenberg
Dato: 03.08.2004 22:02

Vegard Hykkerud (25) ble i vårsesjonen valgt til ny leder i Alta Trekkhundklubb. Finnmarksløpets yngste deltaker noensinne, er dermed sjef for arrangørklubben i jubileumsåret 2005. Med seg i styret har han nestleder Bjørnar Leistad og Jorunn Bakke. Med dette ledervalget viser ”2-generasjons hundekjørere”, at de ikke bare begynner å danke ut ”gamlingan” i sledehundsporet, men at de også kan ta ansvar for organisasjonen.

Vegard Hykkerud er født inn i hundesporten. - Jeg kan ikke huske første gangen jeg kjørte hund. Jeg har jo gjort det hele livet, sier Vegard. Far, Benjamin Hykkerud, har vært aktiv i hundekjørermiljøet de siste 25 årene og derved oppdratt Vegard i den samme tradisjonen og understreker at Vegard alltid har vært opptatt av hundekjøring.

Lang konkurranseerfaring

Allerede som liten gutt deltok Vegard i barnecupen i hundekjøring. Det ga mersmak.
-Senere da jeg første gangen deltok i Barnas Finnmarksløp var jeg virkelig stolt. Jeg husker vi kjørte en lengre distanse, kanskje 5 kilometer fra start og til løpets obligatoriske hvil ( 2 timer) på gården hos onkel Levi og deretter nye 5 kilometer før vi krysset mål-linja. Vi måtte ha obligatoriske utstyr i sleden som ble kontrollert av løpets dommer. Vi hadde jo hørt om alt dette i forbindelse med "de voksnes" Finnmarksløp og det var skikkelig kult å være med på. Jeg vil si det så sterkt at denne erfaringa virkelig ga meg inspirasjon til å satse på hundekjøring. Som 15 åring fikk jeg ansvar for eget spann og begynte trening. Jeg fikk også en treningskompis, han Agnar Sivertsen, og sammen brøt vi nye grenser hele tiden. Vi lærte utrolig mye og vokste og utviklet oss sammen med hundene.

Yngste deltaker noen gang

- Det året jeg fylte 16 startet jeg i "de voksnes" konkurranse og da var jeg solgt. Deltok så i Finnmarksløpet 600 km i 1996 og -97, med henholdsvis 8. og 7. plass. I 2000 deltok jeg i 500 km og ble nr. 4 etter en skikkelig spennende sluttspurt. Hundekjøring dominerte hele ungdomstida mi og jeg hadde ikke tid til annet og skånet kanskje foreldrene mine for bekymringer om hva "poden" egentlig holdt på med. Nå er jeg i en livsfase hvor aktiv hundekjøring og trening ikke er aktuelt, men; "en gang hundekjører alltid hundekjører" - så jeg klarer ikke å holde meg unna hundemiljøet og tenker som så at om 10 år, da er jeg nok i gang som aktiv hundekjører igjen.

Vegard er den yngste som har deltatt i Finnmarksløpet noen gang.

Klar for lederoppgaven

Vegard er til daglig opptatt med arbeid hjemme på gården, han har tatt eksamen i økonomiske fag på høgskolen i Finnmarks denne våren og videre er han prosjektleder for "Bondens Marked" i Finnmark. Dette er et prosjekt for organisert torghandel for småskala-matprodusenter. Etter at han kjørte Finnmarksløpet i 2000, har han også rukket en tre-års utdannelse på Høgskole i Hedmark i økologisk landbruk og blitt samboer med Anne Katrine, populært kalt: "AK".

-Jeg liker å arbeide med nye prosjekter og å møte nye utfordringer. Hundekjøring handler om å sprenge egne grenser og takle uforutsette utfordringer. Jeg tror dette preger meg og derfor var ikke betenkningstiden lang når det gjaldt å stille til styreverv i Alta Trekkhundklubb. For meg er dette en ny utfordring i et kjent miljø. På spørsmål fra oss om hvilke motivasjon han har for å påta seg dette ledervervet svarer Vegard:

- Jeg har tenkt på dette og kommet fram til at Alta Trekkhundklubb og miljøet rundt hundekjøringa har vært med på å "løfte" meg som person. Dette miljøet har betydd enormt mye for meg, både folk og hunder. Nå kan jeg kanskje "betale" tilbake noe til miljøet ved å gå inn i styrelederjobben. Jeg har en del tanker og idèer om arbeidet framover. Ved å lytte til andres erfaringer og kanskje kombinere det med egne visjoner kan vi komme videre, utvikle sporten, Finnmarksløpet og organisasjonen, avlutter en ung, entusiastisk og målbevisst leder i ATHK, Vegard Hykkerud

Partnere