Finnmarksløpet

Webshop

IFSS-presidenten imponert over Finnmarksløpet

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Foto: Elisabeth Bergquist
Dato: 13.03.2015 11:07

Svenske Helen Lundberg er president i det internasjonale hundekjørerforbundet (IFSS). Hun befinner seg nå i Alta, hvor hun roser organisasjonen bak Finnmarksløpet og årets VM.

- Dette er et enestående arrangement, og det er åpenbart en solid og velfungerende organisasjon som står bak.


Kompetent og erfaren organisasjon  

Lundgren sier det er noen kriterier som var avgjørende at IFSS bestemte hvor VM skulle arrangeres. - Det er viktig at organisatoren av et VM har en teknisk kompetent organisasjon som er i stand til å levere tjenester av høy kvalitet, sier hun. 

- Jeg vet hvor mye kjørerne nedlegger i forberedelser og investeringer i forkant av å delta i et VM, og det er viktig for meg at kjørerne føler de får valuta for pengene når de deltar. De skal vite at når de melder seg på et VM, er alle nødvendige ting tatt hånd om slik at de skal få en best mulig opplevelse, sier hun.

President Helen Lundberg i IFSS er i Alta for å ta imot vinneren av FL-1000. Foto: Elisabeth Bergquist

Det finnes ikke mange virkelige langdistanseløp i Europa. Lenger sør på kontinentet er sprint og mellomdistanse mer vanlig. Finnmarksløpet er derfor en kjærkommen mulighet for mange kjørere til å kjøre et virkelig langt løp. Det er også en god anledning til å markedsføre langdistanse som sport, mener presidenten.

Erfaren hundekjører
Presidenten er selv en erfaren hundekjører. Allerede tidlig på 1980-tallet begynte hun med hunder, og i 1985 begynte hun med hundekjøring i Sverige. Sammen med mannen Egil Ellis har hun drevet med mellomdistanse, hvor dagsetappene er opp til 45 kilometer. I 2001 flyttet paret til Alaska, hvor de var sterkt engasjert i sporten og ble værende helt til 2014.

- En av de tingene jeg satte pris på i Alaska, var at folk kjørte med de hundene de foretrakk uansett hvilken type hund det var. Alle respekterte hverandre for det, sier hun.

- Medlemmene ønsker renraset klasse 
Mange har stilt spørsmål ved hvorfor det er en egen klasse for renrasede hundespann i VM (FL-500 RNB). Presidenten sier at dette var en etablert ordning da hun overtok som president, og at det er organisasjonens medlemmer som har bestemt det. - For meg er det viktig at IFSS fokuserer på selve sporten hundekjøring, heller enn på rase-spørsmål. Vi skal være en organisasjon for alle, sier hun.

Den neste generalforsamlingen i IFSS finner sted i 2016. Det foregår allerede en diskusjon i hundekjørermiljøet om hvorvidt renrasede hunder skal ha en egen klasse eller ikke, og den debatten ventes å fortsette på generalforsamlingen.

I ettermiddag er Lundberg i Alta, klar til å motta vinneren av FL-1000 når spannet kommer over mållinja.


Partnere