Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Ulike hvilestrategier i øst

Skrevet av: Fredrik Ljone Holst
Dato: 09.03.2015 13:40

Mange av dem som har kommet frem til Neiden, velger å ta den obligatoriske langhvilen der. Ralph Johannessen og Nina Skramstad er to av dem. Mens to andre forhåndsfavoritter, Harald Tunheim og Steinar Kristensen utsetter langhvilen til de neste sjekkpunktene.

- Jeg kjører mitt eget løp. Det er litt tidlig å hvile nå. Egentlig skulle jeg gjerne ha kjørt til Ellentjern og tatt 16-timers der, men på grunn av mildværet er det litt tungt, så jeg tar den i Kirkenes, fortalte Kristensen til vår reporter i Neiden. Ennå var han ikke helt klar til å dra videre, men stoppen i Neiden skulle ikke bli veldig lang.


Harald Tunheim tidligere i løpet Foto: Mads Suhr Pettersen

Ralph var førstemann inn til Tana søndag kveld, fem minutter foran Ronny Frydenlund. Ut fra sjekkpunktet var rekkefølgen omvendt, og Ralph kjørt ut i sporte etter å ha hvilt nesten en time lenger enn Ronny. Men snaut fem timer var ikke nok hvile for bergenseren som sier han var veldig trett på etappen til Neiden. Dermed blir det 16 timers hvile for hundene - og litt mindre for Ralph, som fortsatt har sine oppgaver å utføre -  før ferden går videre mot Kirkenes.

Nina slet med lederne

For Nina ser det ut til å ha vært tempo mer enn tretthet som har vært problemet på vei til Neiden. Fra en tredjeplass inn til Levajok har hun falt ti plasser på vei til Tana og ytterligere en plass på etappen til Neiden.

-Jeg slet med å finne en god lederkombinasjon. Jeg har gode lederhunder, men hadde problemer med å finne en god kombinasjon, så det gikk veldig tregt. Steinar Kristensen kjørte inn tre kvarter og tok meg igjen, forteller hun mens hun tar seg av hundene på oppstallingsplassen i Neiden.


Nina Skramstad i Tana. Foto: Anna Riebelova

En kikk på resultatlistene viser at Steinar ikke bare kjørte inn de tre kvarterene han lå bak Nina; inn til Neiden er han nesten like langt foran henne. Mens Nina brukte 8.14 til Neiden, gjorde Steinar etappen unna på 6.50.Det er nesten like raskt som Harald Tunheim. Med bare fire timers hvile for de to altakjørerne , blir det spennende å se om det fortsatt er så god fart i spannet som han har hatt hittil.

Tidlig hvile på Fagerli

En som valgte stikk motsatt taktikk av Harald er Yngve Fagerli. Tredjemann inn til Tana, hakk i hæl bak Ralph og Ronny, valgte å ta langhvilen i nettopp Tana. Han kjørte ut som nummer 29 mot Neiden, men er altså den eneste som har gjort unna den obligatoriske hvilen og har dermed et «forsprang» på 16 timer. I og med at kjørerne kan velge ganske fritt hvor de tar den lange hvilen - kravet er at den tas senest på Levajok II - er det noen etapper igjen før vi igjen kan si med sikkerhet at først spann i sporet er lederen av løpet.

Partnere