Finnmarksløpet

Webshop

FL-Junior: Krevende, men verdt innsatsen

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 08.03.2015 21:35

Jentene inntok pallen i FL-Junior. De er skjønt enige om at det ikke bare har vært en kosetur. - Klart det er konkurranse! Jeg har et veldig konkurranseinstinkt og merka det godt innimellom, sier Guro Krempig. Anette Børve Hernes istemmer: - Det har jeg også, og jeg har jobba godt på slutten for å holde Hanna (Lyrek) bak meg hele veien til mål!


Anette Børve Hernes har gitt hunden Nikita seierskransen.
Foto: Mads S. Pettersen

Det lyktes hun med, og tidligere i dag ble Hernes tidenes første juniorverdensmester i hundekjøring. Alle jentene er imidlertid enige om at det også har vært mye hygge underveis i løpet.

- Jeg syns egentlig det har vært mest kos, sier Hanna Lyrek. – Særlig på Jotka både 1 og 2, da satt vi sammen og snakka og hadde det hyggelig. Mens vi venta på å kunne kjøre fra Jotka 2 satt vi i solveggen og spiste sjokolade og skravla i rene påskeværet, forteller hun. 

Vekslende værforhold
- Løpet har vært både tøft og fint, sier Guro Krempig. – I dag har det vært både sol og fokk, og noen ganger sånn at du så sola gjennom fokket. Vakkert, sier hun. Men å få vinden sterkt inn fra sida har ikke vært stas. – Du blir veldig sliten, særlig i den ene sida, og det kan være tungt.

Annette Børve Hernes er enig. – Det var ganske heftig når det kom plutselige kraftige kastevinder fra sida, sånn at spannet nærmest flyttet seg sidelengs, mener hun. Også hundene skapte tidvis frustrasjon. – De er flinke, men noen ganger begynte de å tulle, rulle seg i snøen og sånn, sier hun. De var dog ikke verre enn at hun gikk hen og vant løpet.


Hanna Lyrek under restarten i Sorrisniva.
Foto: Steinar Vik

Hanna Lyrek er kanskje den som virker å ha trivdes best med det ruskeværet som var underveis. – Jeg er jo kjent her, og det har ikke vært mer vær enn man klarer med, sier hun. – Jeg syns det er artig med ruskevær, da føler man at man får gjort noe! Mot slutten fikk hun dessuten tekstmelding fra 'han Roger' - Roger Dahl. - Der sto det et par gode tips som jeg syns det var best å følge, for han vet jo hva det går i, sier Hanna. Rådene var enkle: "Ikke stress, og ikke se bak deg hele tida."

Underholdning på sleden
Hanna Lyrek sier hun har tilbrakt mesteparten av tida på sleden med å sparke. – Jeg har sparka hele veien, nesten, og da rekker man ikke å tenke på tida eller fokusere på det. Det føles som om det går litt fortere, mener hun. Men hun innrømmer å også ha sunget litt underveis! Det er hun ikke alene om.


Guro Krempig begeistret ut fra start. Hun skulle bli mer sliten etterhvert.
Foto: Geir Stian Altmann Larsen

- Jeg har unge og litt uerfarne ledere, så de kunne tulle og sånn innimellom. Da ble jeg litt irritert, forteller Guro Krempig. Men både hun og Anette vet at humøret deres lett smitter over på hundene, så de gjorde sitt for å få frustrasjonene bort. – Jeg synger! Skikkelig høyt og stygt, men jeg synger mens jeg står på sleden, sier Guro.

Anette forteller at hun nynner og lager melodier selv, og det virker som om hundene jobber lettere når det gode humøret fra dama på sleden når dem. – Og så prater jeg med både meg selv og dem på lange etapper, sier hun.

Krevende forberedelser
- Jeg bor på hybel og hundene er hjemme, så jeg må hjem hver helg for å trene hunder, forteller Anette. Det å trene hunder til et Finnmarksløp er ingen spøk, heller ikke for juniorer under 18. – Jeg har vært innstilt på det, nikker Guro. – Jeg spiller både handball og fotball i tillegg, og det har vært vanskelig å kombinere. Men det siste halve året har jeg prioritert hundekjøringa med tanke på konkurransen, og jeg har klart å få litt av begge deler.

Også Hanna Lyrek innrømmer at det tar mye tid å trene hundene. – Jeg har jo vært en del av prosessen med å trene hundene helt fra sesongstart i høst og frem til løpet, og det krever prioriteringer i hverdagen. Hun spiller både fotball og håndball, men må noen ganger droppe trening eller kamp fordi hun prioriterer å heller trene hund.


Alle deltakerne i FL-Junior samlet da sistemann kom over mållinja søndag kveld.
Foto: Niels Westphal

Det er seiersseremoni for FL-Junior i gågata i Alta mandag kl 11:00. Seremonien kan også følges på Finnmarksløpets nett-tv.


Partnere