Finnmarksløpet

Webshop

God stemning i Alta

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Foto: Elisabeth Bergquist
Dato: 14.03.2014 01:10

Vinneren av årets Finnmarksløp FL-1000 forventes å komme inn til Alta på morgenkvisten fredag. I nattetimene frem til da er det ei engasjert, men samtidig dempet stemning som regjerer i området.

Bare få meter fra målområdet har løpet sitt pressesenter og sitt hovedkvarter gjennom året. På bakkeplan er det dessuten en cafè som til daglig er knyttet til studenthuset City. I natt heter den Mushers' Cafè og rommer folk som ikke har tenkt å legge seg på ei stund. Variert musikk smyger seg ut av høyttalerne, og innimellom runger latterkuler i rommet.

Vi i pressesenteret sitter en etasje over cafèen, men har ei åpen glassdør mellom oss og rommet utenfor som gjør at vi får med oss stemninga. Sammen med oss sitter et par stykker i sekretariatet. Det prates, tastes, skrives og grubles. GPS-kartet blir sjekka hyppigere enn oppdateringene skulle tilsi, og i et hjørne durer ei vifte.

25 km sør for Alta, på Rv93, i de såkalte 'Kløftan' har en trailer sperra veien ei stund, og ingen vet når veien blir åpna igjen. Det er mange som står fast der, også hundekjørerbiler og hengere.

Grensene mellom jobbing og sosialisering er visket ut. Noen kommer, noen går, noen har sovet etter forrige skift og ventes inn snart. Flere av fotografene har lagt seg på sjekkpunktene der de er. Nå kan de nyte velfortjent søvn, etter noen lange døgn på sporet. Noen av dem blir vekket pr telefon før vinneren kommer i mål.

Hvem kommer først? Skjer det noe uventet? Hva skjer med dem som er på vei fra Varangerbotn mot Karasjok, og klarer de bakerste kjørerne å komme seg videre innen fristen? Det er stille på overflata i Alta i natt. Men under overflata syder det. 

Partnere