Finnmarksløpet

Webshop

Fra fekting til hundekjøring

Skrevet av: Hanne Rosenberg
Foto: Davina Muller
Dato: 14.03.2013 18:50

Mannskapet på pressesenteret har også noen obligatoriske hvil i likhet med hundekjørerene. I en slik pause fikk vi besøk av Peter Kay-Kujawski(45) fra GB som kom inn som siste mann i FL 500. Nysgjerrig som vi er, spurte vi litt om bakgrunnen hans og erfaring som hundekjører. Vi var fra tidligere kjent med at han var rookie i årets løp, men det vi ikke visste er at denne mannen har deltatt i tre olympiader tidligere. Det var ikke i hundekjøring, som jo ikke enda er OL-gren, men i fekting.

Han deltok fra GB i Soul 1988, Barcelona 1992 og i Atlanta 1996 i nettopp fekting. Han har også vunnet nasjoale mesterskap i denne grenen og vi skjønner at det ikke er hvem som hels idrettsmann vi snakker med. På spørmål om det er noen likhetspunkter mellom disse idrettgrenene sier Peter: - Begge idrettene handler mye om det som skjer på det mentale plan hos utøveren og det å tenke strategier. I fekting går prosessene noe raskere selvfølgelig.

Peter sier selv at for han var fektingen enklere fordi han på en måte hadde et naturtalent for dette og derfor presterte så bra. Men nå er det bare hundekjøring som står i fokus for han og samboer Emma. Videre fortalte Peter med stor innlevelse fra sitt løp. Det er alltid spennende å lytte til hundekjørere etter at de har gjennomført Finnmarksløpet. 

Peter hadde på forhånd laget en kjøreplan sammen med tidligere Finnmarksløpskjører Arne Karlstrøm og de hadde lagt opp til at han skulle hvile min. 6 timer på hvert sjekkpunkt.

- Det var viktig for meg å følge denne planen. Jeg visste jo ikke hva jeg gikk til. Da jeg kom til Skoganvarre. stelte jeg hunder og la meg for å sove. Jeg kom inn kl 21:30. Da jeg våknet etter noen timer og åpnet døra så at jeg at det var tomt for hundespann på sjekkpunktet og tenkte "O shit" så gikk jeg å la meg og sov to timer til! Og slik gikk løpet og i mål kom jeg og det har vært helt fantastisk. Jeg blir veldig emosjonell når jeg snakker om dette. Jeg elsker hundemiljøet i Langfjorden og "the Norwegian way of life", avslutter Peter.

Peter Kay- Kujawski forteller om løpet med stor innlevelse - med både latter og klump i halsen.

Foto: Davina Muller

 

 

Partnere