Finnmarksløpet

Webshop

Kampen står mellom disse tre

Skrevet av: Olav Hatlen
Dato: 12.03.2004 13:42

Det er snart seks døgn siden Finnmarksløpet startet. Etter å ha forsert høyfjell og daler, is og vann, skal vinneren kåres. Bjørnar Andersen (t.h.) Fra Oslo har en ledelse som i øyeblikket synes sikker, men bak jager Ralph Johannessen (t.v.) fra Dagali og den lokale helten Roger Dahl (midten). Den siste etappen mot Alta er på 10 mil, og tvekampen avgjøres seint i kveld, fredag. De tre i toppen har hatt minimalt med søvn, og begynner nå å bli både fysisk og pyskisk utmattet. Hvem er de tre?

Den siste strekninga fra Skoganvarre og ned til Alta antas å ta syv til åtte timer. Det er relativt stor tidsdifferanse fra ledende Bjørnar Andersen og ned til nummer to Ralph Johannesen og nummer tre Roger Dahl, men strekninga skal allikevel kjøres, og ingen av løperne tar noe for gitt.

Bjørnar Andersen (26) - Oslo

Bjørnar Andersens handler, Hågen Engtrø, forteller om en dyktig sliten hundekjører. - Men han er i forbausende god form og humøret er helt på topp. Nå værer han gull! sier Engtrø. Hovedpersonen selv ligger og sover mens vi snakker med handleren hans, men Engtrø forteller at Bjørnar kommer til å stå klar på startstreken i samme sekund som hans åtte timers obligatoriske hvilepause er over.

Det er en uhyre strukturert hundekjører som leder Finnmarksløpet. Han er en del av det superambisiøse "Team Sørlie". Teamet har hentet navnet sitt fra Andersens meritterte onkel, Robert. Troikaens tredjemann er den ikke mindre kjente Kjetil Backen, mannen som nå kjører styggfort i Iditarod.

Hågen Engtrø forteller at Andersen er sikker på seg selv. Han skal ha sagt at de andre skal kjøre meget sterkt dersom de skal ta han, men som sagt; målstreken skal krysses først.

Ralph Johannesen (47) - Dagali

Ralph Johannesen er nummer to inn til Skoganvarre. Han kom inn til sjekkpunktet 2 timer og 19 minutter etter Andersen. På startbanketten kom han med følgende krystallklare melding; - Jeg skal vinne løpet, og på sjekkpunktene skal jeg.....! Når vi ringer sjekkpunktet i Skoganvarre er Johannesen i full gang med sine sjekkpunktaktiviteter, men hans handler Arne Liaklev, forøvrig sønnesønn av den legendariske Reidar, forteller at Ralph er oppsiktsvekkende frisk. - Ralphs mål er å komme i mål med hunder som har det godt. Han vil helst gjøre det bedre enn i fjor. Da kom han på andreplass, men han må også passe seg for godtgående Roger Dahl, sier Liaklev. Den ivrige handleren påpeker at altaværingen Roger Dahl er i den situasjonen at han skal kjøre hjem med hundene sine. - Hundene gir alltid litt ekstra når de skjønner at det bærer hjem. Derfor blir Roger livsfarlig nå på slutten, forteller han.

Liaklev beskriver Ralph Johannesen som en energibombe som spøker og ler til det meste. Han forteller om en gjennomtrent idrettsmann som går mye på ski og truger, og som elsker friluftsliv. - Han er svært metodisk i sin tilnærming til sporten, sier Liaklev.

Klokka 15.35 er Johannesens obligatorisk hvil over. Liaklev sier at Johannesen da kommer til å starte ut umiddelbart. Han forteller at Johannesen sannsynligvis kjører ut med åtte hunder. Før start må de konsultere veterinær. Det kan derfor tenkes at Johannesen starter med færre enn åtte hunder.

Roger Dahl (52) - Alta

Uten Roger intet Finnmarksløp! Den lokale helten deltar for 18. gang, og har alltid konkurrert i toppen. Han har også vunnet løpet en gang. Roger kom inn til sjekkpunktet i Skoganvarre omlag en time etter Ralph Johannesen. Roger har imidlertid kjørt den siste etappen klart raskest. Rogers handler heter Tone Larsen. Hun forteller at Roger tross alt er i knallform. Han er selvfølgelig trøtt, men humøret er på topp. - Roger kommer til å kjøre inn til Alta ut i fra hundenes forutsetninger. Vi tror ikke Bjørnar Andersen gir fra seg førsteplassen, men Ralph Johannesen er det kanskje mulig å gjøre noe med, forteller hun.

Det er uklart om Roger starter ut med seks eller syv hunder. Tone Larsen forklarer at veterinæren vil være med å avgjøre dette.

Hun er litt usikker på om det har noe å si at Rogers hunder er på tur hjem, men hun tror ikke hundene gir seg når spannet passerer Rogers kennel før målområdet. - Nei, det tviler jeg på. Dette har Roger trent på, svarer hun.

Partnere