Finnmarksløpet

Webshop

Slik er etappen!

FL-500: Sølvi Monsen om etappen fra Jergul til Alta

Skrevet av: Ole Martin Jøraholmen
Foto: Slik er etappen!
Dato: 12.03.2012 07:13

I 2011 stilte Sølvi Monsen fra Alta til start på FL-500 - for første gang. Hun gjennomførte løpet med stor dyktighet og deltar i år som veteran. Til sjekkpunktet i Jergul kom hun inn som 23. kjører, og samlet til sammen seks timer hvile før hun tok løs på veien videre mot Alta. - Jeg var småtrøtt på sjekkpunktet og stresset ikke ut fra Jergul for å si det sånn, meddeler Sølvi. - I en sånn tilstand tar man alt med ro, og med slitne hunder går det alltid litt trått i starten. 

ALLTID BLID: Sølvi klar til start i 2012. Foto, Jørn Losvar

Veteranen roser fjorårets løyper og er veldig fornøyd med tilretteleggelsen av løpet. Særlig fra Jergul fulgte hun et godt spor. - Løypa var helt suveren, og etter at jeg passerte Mollisjok Fjellstue kunne jeg bare cruise videre mot Jotka. Jeg møtte parkerte spann, men måtte bare passere for ikke å få en parkering selv, forteller hun. Hjemlengsel er uunngåelig når man nærmer seg mål, men den uendelige innsjøen Iesjavri setter hjemlengselen på vent. - Når man kjører på innsjøen virker det som at man aldri skal komme frem. Den er veldig seig, men da er det viktig å holde oppe motivasjonen oppe, forklarer Monsen.

Selv om de store, åpne flatene ikke byr på kuppert terreng, byr de på mye vind. - Det rusker godt over både Lesjávri og Jotkavannet, men du vet med deg selv at du nærmer deg mål for hver meter, forteller hun. - Hvis du unngår parkering når du passerer Jotka Fjellstue er det ikke langt igjen. Da må du sørge for å holde deg våken ned Detsikalia mot Altaelva, gjengir Sølvi. Etter den teknisk krevende nedfarten kommer du ut på elveisen og møter synet av lysene fra byen. - Å se målgang i det fjerne er helt ubeskrivelig. Du sparker det du klarer når spannet beveger seg nedover elva, og piner deg selv opp den siste kneika før mål, mimrer veterankjører Sølvi Monsen. Hun beskriver målgangen som noe av det vakreste med løpet, med jublende publikum og musikken over høytaleranlegget. - Kombinasjonen av adrenalin og bekreftelsen av at du er i mål er helt fantastisk - Finnmarksløpet er fullført.

 


Partnere