Finnmarksløpet

Webshop

En vinner takler alt

Skrevet av: Ingrid Pedersen
Dato: 12.03.2004 01:09

Vår ekspertkommentator Robert Sørlie mener årets Finnmarksløp lever opp til det som er Finnmarksløpets fremste varemerke, det uforutsigbare løpet hvor alt kan skje. - Skal du vinne Finnmarksløpet må du takle alt fra mildvær og sørpe, ekstrem kulde til storm og uvær hver eneste dag. Det er det som er sportens særpreg og det må en vinner takle. Sånn er det bare, sier Sørlie.

Robert Sørlie tror at vi med sikkerhet kan utrope Bjørnar Andersen som vinner dersom Bjørnar klarer å holde et godt forsprang til nummer to fram til Skoganvarre i løpet av natten. Der venter en obligatorisk 8 timers hvil. Den kjøreren som kan starte ut fra skoganvarre med et bra forsprang, vil nok ha NM-gullet og 4-hjulingen halvveis i lomma.

- Bjørnar har seks hunder igjen og er nok sjøl livredd for at han skal få problemer. Likevel er han den kjøreren som har hvilt desidert mest og kjørt raskest. Det er det langdistansekjøring dreier seg om. Kjøre raskt, passelig med hvile og takle det uventa som måtte oppstå på din ferd underveis. Jeg tror Bjørnar skal bli veldig vanskelig å slå dersom han klarer seg bra på turen over fjellet til Skoganvarre, sier Sørlie som ikke hadde tro på nevøen som vinner i forkant av Finnmarksløpet. Han tippet Bjørnar som nummer fire.

 
Frode Holten, Røros   Bjørnar Andersen, Oslo

Helt åpent

Når det gjelder sølv- og bronse kampen er overhodet ingenting avgjort. Frode Holten ligger som nummer to offisielt ut fra Levajok. Dersom man summerer hviletid og kjøretid på sjekkpunktene til og med Levajok og sammenlikner Bjørnar Andersen og Frode Holten, har Andersen hvilt nesten ti timer mer enn Holten og kjørt 11 timer og 21 minutter raskere. Også på Levajok tok røroskjøreren ut en mye kortere hvil en Andersen, men det straffet seg snart. Etter 300 meter var det full stopp og Holten valgte å returnere til sjekkpunktet.

- Det å gi hundene erfaring med å få gå tilbake er livsfarlig. Det kan bli skjebnesvangert for Frode, også med tanke på en plass på pallen. Roger Dahl, Ralph Johannessen og Trond Ørslien kjører omtrent like fort og alle har større fart en Holten. De puster han snart i nakken og det er psykisk tøft å takle når man er så sliten som kjørerne er nå, sier Robert Sørlie. Han sier at sølvkampen er helt åpen, men mye vil nok avgjøres på turen over til Skoganvarre.

- Den av kjørerne som klarer å kjøre inn et forsprang og samtidig klarer å jobbe effektivt med å få gjort unna foring og vanning i Skoganvarre og kan klare å få seg en litt lenger søvn, vil stille sterkt i kampen om sølvet. På dette tidspunkt av løpet føles selv to timer som en hel nattes søvn, sier Sørlie.

Komplett hundekjører

Onkelt Robert mener at nevøen Bjørnar er i ferd med å utvikle seg til å bli en komplett langdistansekjører. Det er ingen tilfeldighet. Det er resultat av mye og målbevisst trening hvor selv små detaljer blir tatt alvorlig.

- Bjørnar er en 100 prosent hundemenneske. Jeg vet ingen andre som er så flinke med stell og pleie av hund som han. Bjørnar er ikke bare en perfeksjonist i sin omgang med hundene, men også på trening. Her blir selv små momenter vektlagt. Natta vil vise om han snart vil få betalt for det, avslutter vår ekspertkommentator Robert Sørlie.

Partnere