Finnmarksløpet

Webshop

Edland setter hundene i fokus

Elisabeth Edland velger å bryte i Karasjok etter en helhetlig vurdering av spannet sitt. Helt siden Skoganvarre har noen av hundene slitt med høy puls.

Skrevet av: Hanne Rosenberg
Dato: 11.03.2012 22:05

Da Edland ankom Karasjok kunne hennes handler opplyse til Finnmarksløpets pressetjeneste at Elisabeth hadde problemer med flere av hundene i spannet og derfor ville bryte i Karasjok. Noen hadde hatt vedvarende høy puls.

Også i dagens TV sending på NRK 1 var det en av hundene til Ole Sigleif Johansen som også hadde høy puls og derfor tok vi kontakt med løpets sjefsveterinær Hanna Fredriksen for å få en forklaring på fenomet.

- Høy puls på hunder er en av de indikatorere vi som veterinærer bruker som et parapameter i forhold til hundens helsetilstand. Med andre ord forteller pulsen at noe er galt med hunden, informerer Fredriksen på spørsmål om hva høy puls innebærer.

Videre forteller Fredriksen at en hund har høy puls når den kommer inn på sjekkpunkt , men at den skal gå ned etter en stund når hunden får hvile. Alle hundene i løpet blir sjekket av løpets veterinærteam og hvis pulsen ikke har gått ned etter en stund velger kjørerne å ta hunden ut av løpet eller som Edland å bryte.

Fredriksen fortsetter: - Det har vært et problem for noen hunder at det har vært så varmt. Dette er ikke gunstig for alaska huskiene. Blir det for varmt når de er i arbeid kan de bli noe dehydrert. Det igjen kan føre til dårlig appetitt som gjør at de ikke får i seg nok mat og fett. Energi må de ha for å kunne yte maksimalt.

For en hundekjører er det ikke vanskelig å ta valget om å bryte når man ser at flere av hundene ikke har det bra. Hundene er prioritet nummer en, derfor velger Edland å bryte løpet.

 

Hund som hviler med lav puls (illustrasjonsfoto).

Partnere