Finnmarksløpet

Webshop

Slik er etappen!

FL-1000: Nina Skramstad om etappen fra Varangerbotn til Sirbma

Skrevet av: Ole Martin Jøraholmen
Dato: 13.03.2013 13:45

Nina Skramstad fra Brandbu har med årene blitt en svært rutinert hundekjører, og hun har gjennomført FL-1000 siden 2008. Hun fortsetter tradisjonen og blir å se på startstreken også i år. På etappen Varangerbotn - Sirbma har Skramstad delte erfaringer. - For min del innebærer etappen enten at det går veldig bra, eller at det går veldig dårlig, forteller hun. - Det er ett av to, for etter fire år har jeg enda ikke opplevd noen mellomting.

Når kjørerne ankommer Varangerbotn har de tilbakelagt 672 kilometer av løpet, og uansett hviletid er det tungt å lette anker på sjekkpunkt Varangerbotn. - Jeg opplever terrenget fram mot Sirbma som veldig kuppert og utfordrende, sier Nina som definitivt vet hva hun går til. Varangerbotn er heller ikke sjekkpunktet som har gitt brandbuingen mest søvn, som også preger de påfølgende 74 kilometerene fram mot Sirbma. Oppturer og nedturer kommer om hverandre, men den største oppturen fra Varangerbotn til Sirbma var når Skramstad kjørte distansen med samme etappetid som det som senere viste seg å bli løpets vinner samme år, nemlig Inger-Marie Haaland.

Det Skramstad husker best fra etappen i 2009 er likevel en episode som fant sted på elveisen i Tana. - Vi hadde holdt jevn fart hele veien og jeg lå noen meter foran Inger-Marie idet vi kjørte ned på Tanaelva. Jeg kjente naturen kalle, og snudde meg mot Inger-Marie for å se om hun hadde nærmet seg. Det hadde hun ikke, og jeg så mitt snitt i å åpne glidelåsen, ler Nina. Når det står om å komme først i mål er det ikke aktuelt å stanse, om en så må gjøre sitt mest nødvendige. - Jeg hørte et latterutbrudd bak meg, og skjønte at Inger-Marie hadde fått med seg hva som skjedde, forklarer Skramstad lattermildt. - Inger-Marie fikk seg vel mildt sagt et uventet syn midt i etappen, men hun nærmet seg heller ikke. Jeg hørte latteren hennes i lang tid etterpå og innså at det måtte ha vært et skikkelig overraskelsesmoment, konkluderer Nina Skramstad.

Foto: Jørn Losvar

Partnere