Finnmarksløpet

Webshop

Fjestads ulveblikk: Nå er vi i gang!

Skrevet av: Stein Håvard Fjestad
Dato: 10.03.2012 15:11

Så er løpet i gang. Med 67 kjørere i 8-spann, 50-mil, og 52 kjørere i 14 spann, 100-mil er startet. De legger ut på oppgaven de har trent og øvd for i årevis, noen et helt liv. Jeg skal følge 100-mila tett på og komme med min oppfatning av løpsutviklingen, betrakninger, faktaopplysninger og kanskje noen anekdoter fra tidligere løp. Den første etappen fra Alta til Sorrisniva er tilbakelagt, passasjerer er steget av, spannet er fylt opp fra 10 til 14 og løpssleden erstatter startsleden. 

Omtrent femti kilometer fra Alta ligger Jotka fjellstue. Jotka er første sjekkpunkt, (og siste), dog uten depot. Noen hviler her, ikke alle. De fleste drar rett gjennom og kjører direkte til Skoganvarre, totalt 108 kilometer fra Alta. Lurt? Ikke så sikker på det. Mange sier at løpet virkelig starter i Kirkenes, eller deromkring. Nei. Løpet starter definitivt i Alta. Løpernes vanskelige oppgave er å lose et startkåt hundespann over noe av løypas mest krevende terreng. Hundenes håndledd og skuldre er spesielt utsatt på harde spor slik vi har i år. Et uthvilt hundespann fylt av overskudd og en overivrig kjører kan være en dårlig kombinasjon. 

Alle som kommer til mål med et friskt hundespann har vunnet over egne begrensinger. En flink kjører begynner alt fra start å forme spannet. Gode rutiner med «snacking», det vil si en liten fôring med ca 150 gram kjøtt/fett/fet fisk hver andre time eller oftere, erstatte sokker som faller av, gi omsorg både fysisk og psykisk til spannet sitt, formidle ro og tilfredshet. Tillit bygges, vinnere formes. 

Mang en europeer og flere søringer har «skølvi i bukseræven» på toppen av Gamas når det høyeste treet rekker til ankelen og det store hvite åpenbarer seg, med stri vind midt i mot. Ikke så langt til Jotka, men veldig langt til mål. 

Hvordan du tar deg fram første del av løpet, bestemmer hva du har å kjøre med siste del av løpet.  

Løpet er i gang! -Fra Alta. 

 

Stein Håvard


Partnere