Finnmarksløpet

Webshop

Jahnsen tror på Andersen

Skrevet av: Ingrid Pedersen
Dato: 10.03.2004 21:55

Petter Jahnsen, mannen som ledet Finnmarksløpet i Kirkenes og måtte bryte på grunn av en hissing betennelse i en arm, tror Bjørnar Andersen vil vinne Finnmarksløpet. - Bjørnar har for tiden størst fart i spannet. Dersom det nå fryser på og det blir raske sport kan jeg ikke se hvem andre som kan kan slå han, sier Petter Jahnsen.

Andersen har denne vinteren trent mye sammen med Kjetil Backen og Robert Sørlie. De tre kjørerne har gått sammen om en hundepool og har til en hver tid tre hundespann i trening. Mens Backen reiste til Alaska for å vinne Iditarod, reiste Bjørnar Andersen til Finnmark for å prøve å vinne Finnmarksløpet. I skrivende stund ligger Kjetil Backen som nummer seks i Iditarod i Alaska. Team Sørlie - hundesporten svar på ”Dæhlie, Ulvang og Alsgård” kjemper nå om seieren i verdens to mest prestisjetunge sledehundløp.

Bjørnar Andersen kjører B-spannet til Team Sørlie i Finnmarksløpet, mens Kjetil Backen kjører det erfarne spannet i Iditarod. Det er likevel ikke noe B-spann i ordets egentlige forstand, men et spann med unge hunder som skal kjøre Finnmarksløpet for første gang. På tross av vanskelige kjøreforhold med mildvær, våte og løse spor, har Andersen og hans unge hunder størst fart og ser ut til å takle vær og føreforholdene godt.

Effektiv og fokusert

I følge rapporter fra sjekkpunktet i Polmak, logret og rullet hundene seg i halmen da de kom inn til sjekkpunkt. Bjørnar selv hadde det travelt. Han jobbet raskt og konsentrert med å få mat og vann til hundene før de legger seg for hvile. Han har lagt ut halm, men hvor lenge han tenker å bli på sjekkpunktet i Polmak vet bare han selv. Her er det taktikk på høyt nivå. Bjørnar hvilte lengre enn sine nærmeste konkurrenter på sjekkpunktet i Neiden. Om han bestemmer seg for å kjøre ut etter en kort hvil vil han legge stort press på konkurrentene.

Tror på Andersen

Petter Jahnsen, Andersens kanskje tøffeste konkurrent og mannen som ledet Finnmarksløpet, men måtte bryte løpet i Kirkenes på grunn av en veldig hissig betennelse i en arm, tror at Bjørnar Andersen nå vil vinne Finnmarksløpet.

- Slik jeg ser det har Andersen disponert løpet best. Jeg tror rett og slett Frode Holten har kjørt altfor hissig tidlig i løpet og hvilt for lite, men jeg kan jo ta feil, sier Petter Jahnsen.

Mildvær gjør det vanskelig for hundene. De tråkker gjennom og bruker ekstra mye krefter. De som har raske spann er de som taper mest på slike forhold.

- Bjørnar Andersen har for tiden størst fart i spannet. Dersom det nå blir kaldere og det fryser på vil vi nok se at Andersen får ennå større fart på spannet sitt. Da kan jeg rett og slett ikke se hvem andre som kan klare å slå Andersen, sier Jahnsen.

Bjørnar Andersen er nevøen til fjorårets Iditarod-vinner Robert Sørlie. Han fikk sin første trekkhund som 12-åring og han forteller at han har lært veldig mye av onkelen. Det har han oppsummert i to setninger. Aldri tenke negativt og det går bare en vei og det er fremover. Andersen er konkurranse mann til fingerspissene og vil nok gjøre alt for å passere mållinja først i Alta en eller annen gang i løpet av fredagen.

- Jeg er sulten på en 4-hjuling, sa Andersen før løpet. Nå seiler kjølemontøren fra Oslo på en medgangsbølge som gjør at han skal bli vanskelig å slå, selv om det fremdeles gjenstår 300 tunge kilometer over vidda til Alta. Bjørnar Andersen var ukjent i miljøet da han kjørte inn til en imponerende andreplass i Finnmarksløpet i år 2000. Det viser at oslogutten har den tælen og gutsen som skal til for å vinne det lengste og tøffeste sledehundeløpet i Europa.

Partnere