Finnmarksløpet

Webshop

FINNMARKSLØPET 2011

Veteranene tok de gjeveste plassene på toppen av seierspallene i Finnmarksløpet. Elisabeth Edland vant FL-500 og ble Norgesmester i langdistanse hundekjøring 8-spann, mens Roger Dahl vant FL-1000 og er Norgesmester i langdisatanse hundekjøring, åpen klasse.

Skrevet av: Niels Westphal
Foto: Anita B. Svaler, Jørn Losvar og Sten Tony Hansen
Dato: 18.03.2011 15:47

Årets Finnmarksløp har gitt oss det meste. Dramatikk, tette dueller, naturopplevelser, taktikk, utrolige idrettsprestasjoner av fire- og tobeinte, rørende øyeblikk, god sportsånd, godt hundestell, smil, latter og tårer. Finnmarksløpet 2011 har inneholdt alt.

Til slutt står vi igjen med to verdige vinnere på toppen av seierspallen. Elisabeth Edland og Roger Dahl tok seieren i hver sin klasse, men fikk hard kamp helt til målstreken.

SKYHØYT NIVÅ

Elisabeth Edland nedkjempet et rekordstort startfelt og vant Finnmarksløpet 500. Kampen om seieren med Marianne Skjøthaug, ble jevn og tøff. Med Edland var sterkest og var til slutt 40 minutter foran Skjøthaug i mål. 

Etter kvinnene i tet, fulgte gutta. Tyske Bernd Helmich tok tredjeplassen foran Jørn Sødahl Kvam. Sistnevnte fikk allikevel bronsjemedaljen i NM. Deretter kom kjørene tett. Aldri har det vært høyere nivå i FL-500 enn i år. Hele 28 kjørere kom til mål i Alta i løpet av syv timer. Intet annet enn imponerende.

Beste førstegangskjører ble også en kvinne: Eline Lihagen (bildet) fra Alta/Hov ble nummer 14 i sitt første Finnmarksløp. Siste mann i mål og "Last man standing", ble unge Mikael Jacobsen fra Hasvik, også han førstegangskjører.

KNALLHARD DUELL

Roger Dahl var som ventet med i tetkampen helt fra start på FL-1000. Men han fikk hard kamp fra første meter av både Ralph Johannessen og Robert Sørlie. Begge disse med håp om seier og helst sikre seg Saltdalshytta til en halv million kroner også. Men også andre ville være med i kampen. Ikke minst Ketil Reitan som tok teten på vei mot Kirkenes. Dessverre kjørte østerdølen feil og måtte snu etter ett par mil, dermed var hans vinnersjanser ute. 

Men bakfra hadde nå Gorm Engen og Sigrid Ekran meldt seg på. Oppover den lange Tanaelva var det nettopp Ekran som hadde størst fart. Til Karasjok var hun nummer to, og så seg aldri tilbake. Robert Sørlie holdt tak i hyttedrømmen lenge, men mot slutten var han i realiteten sjanseløs, og måtte håpe at de foran skulle få problemer. Men Roger Dahl holdt unna for alle. I mål var han 50 minutter foran Sigrid Ekran. Sørlie ble nummer tre, men måtte se langt etter at hytta. Den gikk til Roger Dahl.

Årets førstegangskjører i FL-1000 ble Thomas Wærner (bildet), mens det ble Thomas Andresen som ble "Last man standing" da han kom i mål i Alta lørdag ettermiddag. I god tid før banketten!

FIRBEINTE VINNERE

Men Finnmarksløpet består av så mange flere vinnere enn de som får klatre opp på seierspallen. De største heltene i Finnmarksløpet er uten tvil de 1032 hundene. Topptrente og med gemytt, krefter og evner til å yte det helt utrolige. Hundene imponerer oss hvert eneste år med sin utholdenhet, løpsglede og tålmodighet. 

Men også de tobeinte imponerer. Finnmarksløpet er en fysisk og psykisk prøve nesten uten sidestykke i idretten. Ikke alle kom til mål denne gang, men tok hensyn til hundene og til seg selv, og stoppet underveis. Men også de er vinnere. Vi andre kan knapt forestille oss hvor mye arbeid som ligger bak hver eneste startende i Finnmarksløpet.

Respekt! 

 

Les også:

Roger Dahl vant Finnmarksløpet

Elisabeth Edland vant Finnmarksløpet 500 

- Du skylder meg 520 000

Fantastisk løp av Sigrid Ekran

Verdensmesteren tok NM-sølv

Partnere