Finnmarksløpet

Webshop

Hva er en handler?

Under første Finnmarksløp for 30 år siden hadde kjørerne alt nødvendig utstyr i sleden. I dag er er saken en ganske annen.

Skrevet av: H Rosenberg/SM Arctander/AM Bjøru
Foto: Sten Tony Hansen
Dato: 13.03.2011 22:20

Første Finnmarksløp gikk fra Alta til Karasjok der kjørerne skrev seg inn i en bok på Karakroa, før returen over fjellet til Alta. Det utstyret de trengte for "ekspedisjonen" måtte de ha med seg i sleden.

I dag har kjørerne med seg nød- og overlevelsesutstyr for seg og hundene i sleden, mens alt øvrig nødvendig utstyr kjøres rundt fra sjekkpunkt til sjekkpunkt med handlerbiler. Halmen og depotsekkene sendes rundt i løypa med trailere. På sjekkpunktene har kjørerne også egne handlere - hjelpere - som ordner med praktiske ting. Handlerne kan ikke hjelpe kjøreren direkte med arbeidet med hundene. Likevel bidrar de med å ta vare på kjøreren; lager mat, tørker klær, sørger for at de får søvn, masserer støle muskler og jobber med motivasjonen. I tillegg holder handlerne "sine" kjørere oppdatert på kjøretider og hvordan konkurrentene ligger an. De er med på å vurdere kjøreplaner og legge strategier for løpet. For å villede konkurrentene snakker de også noen ganger høyt om hvordan ting ligger an for kjøreren "sin" - som en del av strategien for å vinne løpet.

De fleste kjørere har to handlere slik at de kan bytte på å kjøre mellom sjekkpunktene. De sover lite og venter mye, så løpet er tøft også for dem. Stellet som handlerne bidrar med kan bare komme kjøreren til gode, de kan på ingen måte hjelpe til med noe som har med hundestell å gjøre. Dersom de gjør det risikerer kjøreren å bli disket fra løpet.

Partnere