Finnmarksløpet

Webshop

FL-500: Rookiehandler Engholm

Sven Engholm fra Karasjok og Sverige var med på skape et langdistansemiljø i Norge. Elleve ganger har han vunnet Finnmarksløpet, og han har vært blant de ti beste i Iditarod. Heldigvis er det ikke riktig alt han har peiling på.

Skrevet av: Anki Ødegaard/ Mina Sveen
Foto: Anki Ødegaard
Dato: 12.03.2011 22:44

Det var Sven Engholm som inspirerte til å starte opp et langdistansemiljø i Norge, og som hadde ideen om å skape et langt løp i Finnmark. Finnmarksløpet ble resultatet; et løp som i oppstarten var på 30 mil mens det ellers var vanlig å kjøre fem. Han har hatt visjonene og ideene, og har selv kjørt mange og lange løp. Nå skal han for aller første gang prøve seg i kulissene.

På Skoganvarre sjekkpunkt rusler han rundt i kafeen med en pakke grønnsaker under armen. Den er til hans fru, og for anledningen sjef, Cristel Finnes. Hun kjører Finnmarksløpet for første gang, og for aller første gang er Engholm selv handler. - I beste fall var vi flere som delte på en handler, nå er det jo to-tre per kjører, sier Engholm.

Mye har endret seg siden han kjørte Finnmarksløpet sist, i 2000. - Utviklingen har vært heftig, sier han. Han synes ikke den nødvendigvis har vært bare til det bedre heller, ettersom kjøreren etter hans mening kan leve i sin egen boble mens handlerne gjør mye av jobben. Handlerjobben er ikke helt enkel heller, det kan alle som har prøvd bekrefte. Engholm har aldri vært "backstage" før, og har ikke sett løpet fra denne siden. Da er det ikke så greit å vite hva man skal gjøre, selv for en merittert hundekjører som Engholm, som har full kontroll når han står på sleden.

Partnere