Finnmarksløpet

Webshop

Øytun folkehøgskole hedret

Skrevet av: Hans Petter Dalby
Dato: 28.10.2009 18:06

Frivilligprisen for 2009 gikk til Øytun folkehøgskole. 1983 var første gang de involverte seg i Finnmarksløpet, og fra 1987 har folkehøgskolen bidratt vært eneste år. Til sammen 600-700 elever samt ansatte har stått på, dag og natt gjennom alle disse årene. Det var velfortjent og på høy tid denne prisen gikk til Øytun folkehøgskole.

Bilde: Harald Tunheim viser stolt fram prisen sammen med nåværende og tidligere øytunere. Rektor Helge Ludvigsen nr. 2 fra høyre bak.

Utrettelig innsats. Uten de som hvert år stiller opp frivillig for å legge til rette for løpet hadde det ikke gått å gjennomføre arrangementet. Arrangørene av løpet innstiftet derfor, for tre år siden, den såkalte Frivillgprisen. På den måten ønsker man å verdsette det arbeidet som alle de frivillige legger ned i forbindelse med løpet. - Ved å gi ut en slik pris ønsker vi å sette ekstra pris på enkelte som utpeker seg med lang og utrettelig innsats for løpet. Alle frivillige er like viktig i hvert arrangement, men som sagt så er det noen som utpeker seg og som fortjener denne ekstra oppmerksomheten, sier leder i Alta Trekkhundklubb Kristin Thorsen.

Flere kandidater. Det var flere kandidater som var aktuelle til årets pris, men i statuttene for prisen står det bl.a. at antall år som frivillig skal være en av kriteriene for å kunne få prisen. Med Øytuns over 20 år lange innsats var ikke valget vanskelig for juryen. - Vi brukte ikke lang tid på denne avgjørelsen, det var på tide at de fikk prisen, fortsetter Kristin.

Takk til alle. Harald Tunheim som i mange år har vært ansatt på Øytun sier Fivillighetsprisen har blitt satt veldig stor pris på. - Den går til de 600-700 ungdommene og folk fra personalet som har stått på, dag og natt gjennom alle disse årene. De har hatt et uforglemmelig år i Alta og Finnmark. Godt humør og lik service for all har vært mottoet, sier Tunheim.

Historien. Elevgrupper fra Øytun har vært fast med siden FL 1987 til i dag. Da hadde Harald Tunheim med klassen til Jotka og hjalp til på ut og tilbakekomst. Cato Johansen, Tor Erik Thorsen og Hjørdis Øvergård var sjekkpunktansvarlige i den perioden. - Mens kjørerne var ute i løypa var vi på telttur i området, forteller Tunheim. Fra 1988 var Øytun på flere sjekkpunkt, men fra 1990 da Hundkjørerklassen ble startet, har de vært fordelt på de fleste sjekkpunkt i løpet. - Det var det første tilbudet om hund og hundekjøring i Norden. I alle år har også elever fra andre klasser vært med som hjelpere og funksjonærer på Finnmarksløpet. Totalt har vi vært mellom 15 og 30 ungdommer fra Øytun vært år. Vi har også hatt ansvar for å handle alle spann fra hundebil og frem til startstrek, fortsetter Harald.

Spennende studie. På start dagen til Finnmarksløpet er hele skolen nede i sentrum for å hjelpe til eller være publikum. Øytun er også vaktmannskap i startområdet. En av de ansvarlige for starten, tidligere Jakt og fiske lærer Magne Klingsheim, har i forbindelse med starten hatt en av lederrollene i over 15 år. 
- Etter at løypa startet å gå til Kirkenes, har vi vært med å bemanne sjekkpunktene Skoganvarre, Levajok 1, Tana, Varangerbotn, Sirma, Levajok 2, Karasjok og Jergul. Enten alene eller sammen med andre, sier Harlad Tunheim. På Sirma har Øytun ansvar for hele sjekkpunktet. - Det har vært veldig bra at elevene forflytter seg etter hvert som løpet går. De tar med seg erfaringer fra det første sjekkpunktet og videre til de neste. Det har vært et spennede studie i psykologi å følge løperen dag for dag, forteller en engasjert Tunheim.

"Handler-skolen". Øytun har ofte blitt kalt "Handler-skolen", da mange elever har blitt så fasinert av friluftsliv og hundekjøringen at de har ønsket å gjøre dette på heltid. Terje Aunevik og Jan Oddvar Nilsen var de første i 1987. Terje var hos Sven Engholm i en årrekke og deltok i mange Finnmarksløp. Siden har mellom 120 -150 jobbet på heltid som handlere.  I tillegg har utallige vært deltidshandlere over perioder og mange har vært i følgebiler under løpet.
- Ungdommer fra Øytun har vært handlere i mange land.  Mest i Norge, men også på Svalbard i Sverige, Italia, USA, Canada og i Alaska. Mange har deltatt i løp og flere har eget spann og deltatt både i Femundløpet, Finnmarksløpet og Iditarod. I 2009 deltok 5 tidliger øytunere på Finnmarksløpet, sier Tunheim stolt.
 
God rekrutering. Etter et år på Øytun er det alltid noen som blir igjen i Alta og Finnmark for en kortere eller lengre periode. Nærmere 70 % av disse har tilknytning til hund og eller hundekjøring. Mange har også stiftet familie og blitt værende. Flere av disse er hundekjørere.

Belønning. Som takk for innsatsen elevene gjør under Finnmarksløpet får hundekjørerklassen årlig låne hunder og utstyr av hundekjørere i Alta og omegn til langturen i slutten av april. Da samles 110-120 hunder og rundt 1 tonn med hundemat, og utstyr pakkes . - Hver elev kjører med eget spann. Hvis snøforhold er gode, starter vi direkte fra skolen. Områdene i Finnmark og Nord Troms er våre turmål.  I 2008 var traseen som 50 mila kjører, vår rute, forteller Harald.
 
- På vegne av Øytun takker vi Alta Trekkhundklubb og Finnmarksløpet for prisen. Den motiverer oss som jobber her til fortsatt å stå på så lenge Finnmarksløpet går, avslutter Tunheim.

Partnere