Finnmarksløpet

Webshop

VM 2011 - Langdistanse

Skrevet av: Marit H. Hoveid, Silje Muotka og Hans Petter Dalby
Dato: 06.05.2009 10:16

Finnmarksløpet er kjent som Nord Europas lengste, tøffeste og mest spennende hundeløp. Vi har en profesjonell organisasjon i rivende utvikling, og vi tilbyr oss nå å bruke vår erfaring og hele vårt apparat i å være arrangør for det første VM i langdistanse hundekjøring.

 

www.finnmarkslopet.no

Hundekjørere og hundesport i fokus
Finnmarksløpet går tvers gjennom Finnmark og er en krevende konkurranse i et eksotisk og krevende klima. Vårt konsept, er tuftet på kombinasjonen av den ultimate utfordring og den ultimate opplevelsen. Det er på dette grunnlaget Finnmarksløpet bryter nye barrierer og når nye målsetninger ved hver gjennomføring. I 2010 skal vi gjennomføre løpet for 30. gang. I 2011 gjør vi det gjerne som en del av en historisk avvikling av VM langdistanse Hundekjøring. I sentrum for vår suksess er selvsagt selve hundekjørerne og et sterkt faglig fokus på hundesporten. - Vi føler vi oss som ’konger’ på Finnmarksløpet sier mange hundekjørere.
- Finnmarksløpet er en uslepen diamant sa Stan Hooley (direktør, Iditarod) i 2005 da han var i Finnmark. Vår påstand er at Finnmarksløpet har utviklet seg til en av de best organiserte hundeløpene i verden.

 

Profesjonell organisasjon med enormt frivillig apparat
Finnmarksløpet har i løpet av disse tretti årene etablert en sterk og robust organisasjon som i dag har to fast ansatte og som reiser en dugnadsorganisasjon på mer en 400 frivillige hvert år i forbindelse med løpet. Vi har gjennom årene utviklet og kvalitetssikret organisasjonen og vet at vi kan levere et godt løp i alle ledd. Vi tillater oss i denne sammenhengen å fremheve vårt svært dyktige internasjonale veterinærteam på 11 veterinærer, under ledelse av FL’s sjefsveterinær Charlotte Lechbrandt. Flere av veterinærere i teamet har jobbet på både Iditarod og Yukon Quest og Finnmarksløpet tåler godt sammenligningen i følge disse.

Sentral plassering midt i det arktiske området
Finnmarksløpet starter i Alta og løpet består av to klasser. 8-spann 500 km og 14-spann 1000 km. Finnmarksløpet representerer en kombinasjon av elementer som bør være viktige i forhold til avgjørelsen om hvor VM-langdistanse skal arrangeres. Finnmarksløpets beliggenhet er unik, spesielt sett i forhold til resten av hundekjørerverdenen. Løpet har de seneste årene hatt størst internasjonal deltagelse blant langdistanse løp i Skandinavia. Hundekjøring er en sirkumpolar sport sterkt forankret i Arktis. Flytiden fra Fairbanks, Alaska er for eksempel på 8 timer. Videre har vi flyplass i Lakselv som har kapasitet til å ta ned større fraktfly. For mange finlendere og svensker vil Alta, Finnmark være svært nært og sentralt da Finnmark grenser til både Finland, Sverige og Russland. For frivillige, publikum og presse ligger Alta kun 1 t 45 min. i reisetid fra Gardermoen. Alta sentrum er arena for start og målgang i begge klasser.

Internasjonalt knutepunkt
Alta kommune bygger byen rundt Finnmarksløpet og Alta har tatt posisjonen som ’The European Center of Sleddog Racing”. Dette er en viktig forankring for videre utvikling av Finnmarksløpet og det gjør oss sterke som arrangør for et internasjonalt hundeløp. I tillegg har Finnmarksløpet tette og gode samarbeidsrelasjoner med alle kommunene som løpet går gjennom – og vi vet at disse vil bidra til å skape stor oppmerksomhet rundt hundeløpet den dagen vi skal arrangere et VM i langdistanse.

Bred medie- og pressedekning utvikler sporten
Et VM i 2011 blir derfor en stor mulighet for NHF og hele hundekjører-Norge til å presentere det aller beste vi kan fremvise av hundeløp. Finnmarksløpet har bygget opp en profesjonell pressetjeneste gjennom flere år. Hundekjøring og eksponering i media er viktig for fremtiden for hundekjøring som sport. Finnmarksløpet har en fast ansatt som har spesielt ansvar for å jobbe mot media. Lokal og regionalmedia har vist gjennom flere år at Finnmarksløpet er formidlingsbart. Et resultat av denne videre satsningen og arbeidet fikk hele Norge se under årets Finnmarksløp (2009). Hundekjørersporten i Norge har aldri tidligere fått større eksponering i riksmedia. Sendingene som gikk på NRK1 og NRK2 var en suksess med seertall på 2 013 000 fordelt på 11 sendinger.

Finnmarksløpets egen web side satte i 2009 rekord med 38 503 794 hits. Dette er en økning på 80 % fra 2008. Utviklingen i antall unike brukere har også økt formidabelt. I 2006 lå www.finnmarkslopet.no på 60.000-70.000 unike brukere. Tallet for 2009 var 240.000 unike brukere!

 

Kompakt arrangement
Et VM i langdistanse med Finnmarksløpet som arrangør vil i 2011 ikke gå parallelt med Iditarod. Starten for Iditarod vil i 2011 være lørdag 5. mars. Finnmarksløpet vil i denne forbindelse legge arrangementet samme uke som VM i Nordiske grener, sprint og mellomdistanse går av stabelen. Målet for hele mesterskapet bør være å sentrere disiplinene. Det vil være en maksimal timing da daglige sendinger på nasjonal/internasjonal TV vil kunne veksle redaksjonelt mellom arrangørsteder og klasser på lik linje med VM og OL i tradisjonelle idretter. TV-bilder fra Finnmark og VM i langdistanse kan eksempelvis strømme ut på storskjermer i Holmenkollen samtidig som VM i sprint går av stabelen der. Å få til et kompakt arrangement i tid vil skape fokus og oppmerksomhet hvor alle grener vil kunne løfte hverandre etter vår mening.

Stem på Finnmarksløpet !
Vi utfordrer derfor alle klubber som skal sende sine delegater til NHF’s hundekjørerting om å stemme på FINNMARKSLØPET som VM-arrangør i langdistanse 2011. Vi oppfordrer NHF til å fremme Alta og Finnmark som arrangørsted.
NHF kan i samarbeid med Finnmarksløpets profesjonelle stab bidra til å legge til rette for et VM i langdistanse i to klasser, med en mediadekning som når helt nye rekorder og forhåpentligvis – med verdens første reelle mestermøter mellom hundekjørere fra Europa og Alaska.

Vi vil bidra til å skape et kompakt VM i hundekjøring som verden aldri har sett maken til!

VM LANGDISTANSE HUNDEKJØRING –
STEM FOR FINNMARKSLØPET !

www.finnmarkslopet.no

Partnere