Finnmarksløpet

Webshop

OPPSUMMERING FL 2009

Skrevet av: Ann-Kristin Laeskogen
Dato: 19.03.2009 22:04

Årets Finnmarksløp er definitivt over. Etter hektiske dager sitter man igjen med et vell av inntrykk som ikke er helt ferdig sortert. 83 hundekjørere på sporet, et ukjent antall handlere som følger løpet, 400 frivillige, og publikum Finnmark rundt, har alle sin opplevelse av Finnmarksløpet. Vi skulle gjerne formidlet dem alle, men det får bli en liten oppsummering sett med en webjournalists øyne.

Startdagen var heftig og begeistret. Stemningen i Alta sentrum, før de 83 spannene med til sammen 880 hunder kom seg ut på sporet, var rå. Forventninger, nerver, glede, spenning og lettere kaos. Et engasjert publikum, stressende pressefotografer og et fantastisk vintervær.

 

 

SKOGANVARRE
Skoganvarre er første sjekkpunkt, og det skjer alltid noe på veien dit. I år var det en uheldig Erle Frantzen som fikk et særdeles ublidt møte med en stolpe. Det var dramatisk i en periode før den ansvarsfulle 8-spannskjøreren, Øyvind Mortensen, kom henne til unnsetning. Sammen med en familie på scootertur fikk Mortensen fraktet Frantzen ned til løpslegen på Skoganvarre. Frantzens helsetilstand tillot dessverre ikke videre konkurranse. Veldig trist.
På Skoganvarre ble det også behov for tannlege. Hundekjører Dag Broch mistet en tannfylling på sporet. Men en engelsk frivillig med tannlegesett og en handlertannlege fikset tanna, og Dag Broch fullførte FL500 km med glans.

FL500 KM
På FL500 km ble det etter hvert en nordisk fight. Arnt Ola Skjerve fra Rennebu, Ronny Wingren fra Finland og Taisto Torneus fra Sverige festet grepet om løpets topplasseringer allerede på Levajok.
Skjerve og Wingren forlot Jergul ut på siste etappe med ett minutts mellomrom, Torneus fulgte 25 min bak der. Mange lurte på om det nå skulle bli en historisk seier til en utenlandsk kjører. Men Skjerve hadde bestemt seg før løpet; han ville virkelig vinne. Inn til målgang i Alta hadde han kjørt fra Wingren med 34 minutter og Torneus med 1 t 2 min.
Været var på deltakernes side i år, og få spann brøt løpet. 42 av 46 spann fullførte årets 500 km. Sist over målstreken ble Melanie Clegg, offiseren fra Manchester som ble organist og hundekjører i Vadsø. Gratulerer til alle!

FL1000 KM
Høy fart preget årets løp. Kjørerne dukket opp på sjekkpunkt up trail raskere enn noen hadde forutsett. I Kirkenes medførte dette at hotellet, med rom tilgjengelig for deltagerne, var stengt da frontkjørernes handlerteam ankom sjekkpunkt rundt midnatt. Det var ikke booket før til kl.08.00 morgenen etter. Men det løste seg det også.

Nina Skramstad tok raskt føringen i FL1000 km. Hun suste inn til Tana Bru i tet, til stor jubel fra et stort og aktivt publikum og med full mediedekning. Det var tilløp til 17.maistemning på Tana Bru.
Fra Tana Bru endret løpet seg. Mange tok ut den obligatoriske 16-timershvilen her, mens andre kjørte videre til Neiden. Kjell Brennodden og Inger Marie Haaland tok føringen her, og dette var etappen hvor Harald Tunheim fikk slite. En hund i sleden inn til Neiden og 1 t 16 min svakere etappetid enn Brennodden.
Mens frontkjørerne hvilte på Neiden 1 kom Roger Dahl som ei kule fra Tana Bru. Etter langhvilen var hundene på hugget og Roger Dahl dro rett igjennom Neiden mot Kirkenes. En tøff Bjørn Hugo Kristoffersen kjørte helt til Kirkenes før han tok ut sin langhvil. Dette var nytt av året.

På Varangerbotn startet det virkelige kjøret. De som har vært med, eller fulgt løpet en stund, vet at herfra er det taktikk og inngående forståelse av egne hunders kapasitet som avgjør. Noen kjørte rett igjennom Varangerbotn, andre kjørte rett igjennom Sirma. Men da rookie, Inger Marie Haaland fra Fagerheim, freste rett igjennom Levajok med friske hunder bare 7 minutter etter ledende Kjell Brennodden, ble det liv og røre i mange leire. Inn til Karasjok skilte det kun 5 minutter mellom dem.
Etter 8 timers hvilen fikk Brennodden store problemer, og innspurten mot mål ble ikke det sekunddramaet som det lå an til. Inger Marie Haaland kunne sikre seieren inn til mål. En historisk seier for en kvinnelig førstegangskjører. Bare Kjetil Backen, Eidanger har tidligere vunnet 1000 km som førstegangskjører. (2001) Gratulerer, gratulerer til Inger Marie og selvsagt også til alle dere andre som gjorde FL1000 km 2009 til en hundekjøringsfestivitas.

 

RED LANTERN
Jana Henychova fra Tsjekkia gjennomførte FL1000 km med siberian huskier. Hun lå hele løpet bakerst i feltet. Henychova hadde tidvis kontakt med Arne Liaklev som hvilte mye på sporet fram til Kirkenes. Derfra og inn var hun veldig alene. Likevel beholdt Jana fokus; til mål skulle hun. Det gikk fint. Kl.04.10 mandag morgen, da svært mange var dratt fra Alta, krysset den utholdene damen målstreken i Alta sentrum. Well done, Jana!

 

 

SALTDALSHYTTA
Hyttekampen ble i realiteten avgjort på Levajok II. Da akselererte Trond Ørslien fra Auggedal. Ørsliens nærmeste konkurrenter til sammenlagt seier og Saltdalshytte, Stein Håvard Fjestad fra Stange, var for langt bak, og Harald Tunheim fra Alta hadde ikke noe å svare med. Dermed blir det hytte i Gausdalstraktene. Gratulerer!

 

 

 

 

FARGENE/BILDENE/STEMNINGEN
Årets Finnmarksløp ble beæret med et vintervær av de mer sjeldne. Hele uka strålte sola, til tider var det påskestemning. Vi fikk oppleve soloppganger og nedganger, stjerneklare netter, litt nordlys, fullmåne, og naturens fargenyanser i ett ukjent antall. Det er blitt lovet at innen kort tid, vil et utvalg av bilder bli lagt ut på et eget bildegalleri på www.finnmarkslopet.no. Det ble knipset utallige vakre og stemningsfulle bilder av ymse fotografer, og nevnes må Ole-Johnny Myhrvold som tar noen helt utrolige bilder. Finnmarksløpet har fått låne flere av dem, men her er det ytterligere potensiale for Finnmarksløpsreklame.

MEDIEDEKNING
Årets Finnmarksløp ble behørig dekket. NRK hadde et reportasjeteam bestående av 22 personer på sporet. Med ekspertkommentator Lars Monsen og programleder Anne Rimmen i front, kapret programmene nye interesserte seere, i tillegg til de allerede etablerte ”tablemushere”. Det ryktes at bestemødre, svigerfedre, naboer og kolleger fulgte Finnmarksløpet daglig, og virkelig fikk øynene opp for denne, til nå, litt bortgjemte sporten. Altaposten, Finnmark Dagblad og øvrige lokalaviser Finnmark rundt, hadde daglige reportasjer. Og sist, men ikke minst; www.finnmarkslopet.no satte igjen rekord med drøye 37 millioner treff for løpsdagene. Det gleder både pressesjef, sponsorer, deltakere og døgnville webskribenter. Den største takken går til K2-Solutions AS som har driftet hele siden vår i alle år. De har utviklet et utmerket system på siden og resultatservice. Sistnevnte system benyttes av alle store langdistanse løp og vi er stolte over at K2 har utviklet dette. En stor takk også til Eltele som står for serverløsningene våre.

HUNDENE
De er ikke glemt. Å se dem up trail, svevende, flyende, løpende, logrende, glefsende etter snacking, sovende i halmen, hvilende på naboen. Det er vakkert. Å se dem komme opp gågata i Alta, krysse målstreken til lyden av Conquest of Paradise gir i hvert fall meg frysninger.
Så til Sorry, Frigg, Dollie, Kamfer, Birk, Øre, Nemi, Bruno, Polmak, Banshee, Denali, Becky og alle deres vakre, dyktige medløpere; Takk for at vi får ta del i deres verden.

 

 

Inger Marie Haaland - den første kvinnelige vinner av FL1000 km.
Foto: Ole Johnny Myrvold

Partnere