Finnmarksløpet

Webshop

Det siste løpet

Skrevet av: Anita Føleide
Foto: Kari Bjørkli Thomassen
Dato: 12.03.2009 17:52

Arne Karlstrøms Jesus lever opp til navnet sitt og kan gå på vannet. I år fullfører han sitt aller siste Finnmarksløp.

Jesus (øverste bildet) er en gammel traver i Finnmarksløpet, allerde på sitt sjette år. Men nå er det hans siste løp, og Jesus ser fram mot pensjonisttilværelsen.

I Karasjok ligger Jesus og slapper av i halmen, mens eier Arne Karlstrøm gjør unna siste stell før siste etappe mot Alta. Han har lagt bak seg over 100 mil allerede, men har mest lyst til å sitte på hjem i bilen ifølge eieren.
Han er en gammel hund på ni år og har allerede deltatt på Finnmarksløpet 6 år. Det er ikke hvert år han har kommet seg helt til mål, men denne gangen ser det lyst ut.
- Han har gjort unna mange gode løp, denne karen. I år har han også gjort en god jobb, men nå er det på tide at han får gå av med pensjon, forteller Karlstrøm. Og det ser ut til at Jesus ser fram mot pensjonist tilværelsen. Når det er tid for avgang fra Karasjok må eieren løfte han opp av halmen.
- Er det gikta da gamlingen, sier Karlstrøm mens han masserer Jesus på ryggen. Etter litt godprat er det tid for arbeid og nye 138 km. Og Jesus vet hva han skal gjøre.
-Jesus er den komplette lederen, roser han den tilkommende pensjonisten.

På sine gamle dager er imidlertid Jesus satt lenger bak i spannet, erstattet av den kvikke og yngre lederhunden Lisa (til høyre i bildet).
- Egentlig er Lisa en skikkelig sofagris, kan Karlstrøm fortelle. Hun elsker nemlig å ligge inne i familiens sofa. Aner lederhunden at hun må ut i hundegården igjen, har hun sine grep.
-Hun blir som en klegg, nistirrer på deg og legger ned ørene så hun skal slippe. Hun vil rett og slett ikke ut, forteller Karlstrøms handler og kone Marianne Skjøthaug. I motsetning til den eldre lederhunden Jesus, har Lisa fullført hvert eneste løp hun har deltatt i og aldri blitt skadet. Skjøthaug kan fortelle at Lisa er en utrolig stødig hund.
-Hun er glad og lydhør, tilstede og til å stole på, roser hun. Og etter et slikt løp kan Arne Karlstrøm fortelle at alle hundene blir spesielle, alle har sin egen personlighet. Men når en begynner å bli så gammel som Jesus, er det godt gjort å fullføre et løp som Finnmarksløpet.

Og Jesus lever opp til navnet sitt.
- Arne bruker å si at Jesus går på vannet, for når det er overvann skyr han det ikke i det hele tatt, han bare durer på. Jesus elsker vann og kommer det en bekk så vegrer han seg ikke, forteller Skjøthaug om den trofaste lederhunden. Nå har denne Jesus foreløpig ikke gjort tegn til å kunne gjøre om vann til vin, men en får se hva pensjonisttilværelsen vil bringe.

Årets Finnmarksløp er forresten ekstra gledelig for familien Karlstrøm/Skjøthaug fra Langfjordbotn. For i år rekker nemlig far hjem til datteren Minas 9-årsdag. Hun ble født under Finnmarksløpet og dermed har far brukt å være borte på bursdagen.

Finnmarksløpet ønsker Finnmarksløpsbarnet til lykke med 9-årsdagen!

Partnere