Finnmarksløpet

Webshop

Fortvilet Kathy hviler etter bråstopp

Skrevet av: Elisabeth Andersen
Dato: 08.03.2004 12:44

Katy Meier som lenge ledet begrenset klasse hviler nå på Soussjavre. Hun kom inn klokken 09:03. Hun brukte 12 timer og 36 minutter på de 83 kilometrene mellom Karasjok - Soussjavre, nesten dobbelt så lang tid som Sten Are Harder som nå er i ledelsen. Hundene tok parkering, som det heter på hundesportspråket. De ville ikke gå mer. Nå har hun stelt hundene og hviler sammen med dem. Når hvilen er over vil hun vurdere om hun kan fortsette. I følge veterinær Ingrid Haugbjørg ser hundene friske og fine ut - så problemet har er mer på det psykiske planet i spannet. På Soussjavre har alle en obligatorisk stopp på 6 timer. (Foto: Wenche Jensen)

Etter en knallstart, kan det nå hende at Katy må bryte. Hun har store problemer med lederhundene sine. Løpere som har passert Katy i sporet forteller at hun er meget fortvilet over utviklingen.

Erfarne hundekjørere anslår at lederhundene utgjør inntil 70 prosent av den totale kapasitet i spannet. Årsaken til dette er blant annet at du ikke kommer deg noen vei når lederhundene parkerer. Da Robert Sørlie vant Iditarod var det bare noen få av hundene hans som ikke var trent til å påta seg oppgaven som lederhund.

Katys hunder er veldig unge (2-3 år gamle). Det er derfor en typisk unghundsituasjon Katy har havnet i. Det er likevel ikke uvanlig at slikt inntreffer. Robert Sørlie omtaler dette som "å havne i kjelleren". Spesielt vanskelig blir situasjonen når det har gått veldig bra, for så å møte en bråstopp, som den Katy nå opplever.

Rolig avslutning

Rennleder Marit Hoveid sier at slike situasjoner oppstår hvert år. Å hvile ned hundene kan ta alt fra et par timer til bortimot 10 timer.

Katy Meier lå lenge først i sporet. Hun ledet løpet da de startet på etappen Levajok-Karasjok søndag formiddag. Etter å ha blitt forbikjørt av Sten Are Harder og Hans Petter Dalby, ankom hun Karasjok som nummer tre. Da hun startet ut fra Karasjok lå hun 27 minutter bak ledende Dalby.

Katy Meier deltok for første gang i Finnmarksløpet i fjor. Hun ble da kåret til årets "Rookie" etter en sterk syvende plass.

Partnere