Finnmarksløpet

Webshop

Flere fullfører i år

Skrevet av: Maiken Kiil Bartholdsen/Mina Sveen
Foto: Erling Smemo
Dato: 10.03.2009 16:00

I årets Finnmarksløp er det utrolig få som har måttet bryte, sammenlignet med tallene fra de tre siste årene.

Bare seks kjørere har så langt brutt i 8-spann klassen. – Det er veldig fine forhold i år, sier Kristin Thorsen, leder i Alta trekkhundklubb, som tror nybegynnerne har fått en god opplevelse av Finnmarksløpet.

Det var 47 kjørere som stilte på målstreken lørdag formiddag. Det betyr at kun 13% av kjørerne har brutt. I 2006 brøt 43% av kjørerne på 50-mila, mens 39% brøt i den samme klassen i 2007. I 2008 var prosenten enda høyere, da hele 45% av kjørerne ble nødt til å bryte løpet.

I år har imidlertid langt flere klart å kjøre hele den 500 kilometer lange traseen, og Thorsen mener mye av årsaken er at det er flotte forhold i år. Været har stort sett vært pent – passe kaldt, oppholdsvær og ikke for mye vind. Det har vært lite snø, og derfor har vi også unngått dyp sukkersnø, snøstormer og tunge løyper. Det ble spekulert i om de faste løypene ville forårsake håndleddskader hos hundene, men med noen unntak har løypene vært myke nok til at dette ikke har blitt et problem. Sporet har vært raskt, og vi har hatt gode etappetider. Disse forholdene mener Thorsen har bidratt til at årets rookier har fått en fin opplevelse over Vidda og at flere enn vanlig har klart å fullføre løpet.

Foreløpig er det bare tre kjørere som har brutt i 14-spann klassen. På samme tid i 2006 var det 26% som hadde brutt, mens det i 2007 var 24%. I 2008 var det så mye som 32% som måtte bryte.

Partnere